Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Να βγει απ' το τέλμα

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος αλλά και του ΕΛΓΑ που δεν παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, επισημαίνεται: «Οι ποσοστώσεις, οι χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις, τα ακριβά εφόδια και εμβόλια, οι αθρόες εισαγωγές κρεάτων που βαφτίζονται ελληνικά, η έλλειψη υποδομών και κτηνιατρικής στήριξης, ο τρόπος σήμανσης των κοπαδιών, η νομιμοποίηση των ποιμνιοστασίων, ο τρόπος λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) και του ΕΛΓΑ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Πιερίας και όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΛΟΓ αν και χρηματοδοτείται από τους κτηνοτρόφους, λειτουργεί σαν όργανο των γαλακτοβιομηχανιών και μηχανισμός εκβιασμού των κτηνοτρόφων επειδή τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών για την ποιοτική σύνθεση του γάλακτος τα γνωστοποιεί μόνο στις γαλακτοβιομηχανίες και όχι στους κτηνοτρόφους. Ο ΕΛΓΑ παρά την αύξηση του ασφαλίστρου, δεν παρέχει ουσιαστική ασφάλιση ούτε στο κεφάλαιο ούτε στην παραγωγή με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι δυσανάλογα μεγάλες προς τις ασφαλιστικές παροχές».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να βγει από το τέλμα η κτηνοτροφία και αν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΟΓ έτσι ώστε να σταματήσει να είναι όργανο των γαλακτοβιομηχανιών και να υπηρετεί τους κτηνοτρόφους;
  • Θα αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και επιζωοτίες;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ