Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ ΠΡΟΣ «ΧΟΡΗΓΟΥΣ»
«Αλέστε ελεύθερα»!

Εντείνεται η κινητικότητα της κυβέρνησης για την «άνευ όρων» παράδοση του πολιτισμού στις ορέξεις του κεφαλαίου και μέσω των «χορηγιών», για τις οποίες άλλωστε προβλέπεται και ειδική υπηρεσία σε κεντρικό επίπεδο στο νομοσχέδιο του Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ για τις χορηγίες στον πολιτισμό και τις τέχνες. Εκτός από στελέχη του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στη σύσκεψη συμμετείχαν και ...«επιφανείς προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους» - σύμφωνα με τη διατύπωση της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ - όπως η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Νίκη Γουλανδρή, ο συλλέκτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Δάκης Ιωάννου και η αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύντρια του Ιδρύματος Κωστοπούλου, Αναστασία Κωστοπούλου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, «υποσχέθηκε» στους εκπροσώπους του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού, τη «σύμπνοια της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, σχετικά με τις χορηγίες για τον πολιτισμό», τη δημιουργία θεσμικών και φορολογικών κινήτρων και την «άρση των αντικινήτρων σε ό,τι αφορά στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τομέα της χορηγίας».

Ο ίδιος συνέδεσε την ακόμη μεγαλύτερη εισβολή των ιδιωτών στον πολιτισμό απευθείας με την οικονομική επιβίωση των πολιτιστικών οργανισμών «και του πολιτιστικού αγαθού εν γένει»! Ετσι, ομολόγησε αυτό που, άλλωστε, προκύπτει και από την πολιτιστική πολιτική της ΝΔ και από το ν/σ για τον Οργανισμό ότι ούτε ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς θα «γλιτώσει» από το κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η πολιτιστική πολιτική αποτελεί τομέα φροντίδας της ελληνικής πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού», αλλά υπάρχει «ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου αναζήτησης οικονομικών πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή δραστηριοποίηση των φορέων του πολιτισμού»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ