Για άλλη μια χρονιά το 2004 βελτιώθηκαν τζίροι και κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και μειώθηκαν των μικρών, που εξακολουθούν να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία
Τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις σε βάρος των μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων αποτυπώνονται ανάγλυφα και στην έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία δείχνει ότι για άλλη μια χρονιά τα κέρδη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν και των μικρών μειώθηκαν. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων έχει σαν αποτέλεσμα να σπρώχνονται οι μικροί του κλάδου στο περιθώριο της αγοράς, να μειώνονται τζίροι και κέρδη, να αυξάνονται οι τραπεζικές επιβαρύνσεις και να υπονομεύεται η ύπαρξή τους συνολικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που έκαναν επενδύσεις, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στον σκληρό και άνισο ανταγωνισμό, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ταυτόχρονα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που οι τραπεζικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν. Η ένταση της πίεσης που ασκούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις μικρές, είναι μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα. Σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη η κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων είναι χειρότερη σε σχέση με εκείνες της υπόλοιπης χώρας. Μια κατάσταση που προφανώς θα αλλάξει καθώς τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πολλαπλασιάζουν την παρουσία τους και στην Περιφέρεια. Η κυβερνητική επίθεση στο ωράριο των καταστημάτων δεν είναι καθόλου άσχετη με αυτή την εξέλιξη.
Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 60% των προϊόντων των μικρών επιχειρήσεων είναι εισαγόμενο, κυρίως από την ΕΕ και ότι πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση. Το ποσοστό είναι αναμενόμενο, δεδομένου του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου. Ωστόσο σε ερώτηση του «Ρ» για το αντίστοιχο ποσοστό στις μεγάλες επιχειρήσεις, ειπώθηκε ότι δεν αναζητήθηκαν τέτοια στοιχεία.
Γενικά, το 2003 - για το οποίο είναι διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών για τις ΑΕ και ΕΠΕ - ήταν μια πολύ καλή χρονιά γι' αυτές. Η πιστωτική εξάπλωση των τραπεζών στα νοικοκυριά αύξησε την κατανάλωση η οποία διοχετεύτηκε κυρίως στις ΑΕ και ΕΠΕ. Είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 8,8%, αύξηση των μεικτών κερδών κατά 12,9% με αποτέλεσμα το ποσοστό μεικτού κέρδους να φτάσει στο 20,2%. Τα καθαρά, προ φόρου κέρδη, έφτασαν τα 2,221 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 33,6%. Σημαντικό είναι επίσης ότι το ποσοστό καθαρού κέρδους αυξήθηκε από 3,1% σε 3,8%.
Περίπου 750 χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται στο εμπόριο. Το 30,2% είναι αυτοαπασχολούμενοι. Μόνο το 12,3% του συνόλου είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό. Το 8,1% είναι συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη της οικογένειας, ενώ το 49,3% είναι μισθωτοί. Το 2004 η απασχόληση στο εμπόριο αυξήθηκε κατά 1,5%. Το 50% της αύξησης, περίπου 5.000 άνθρωποι, οφείλεται στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Η μερική απασχόληση είναι 3,6% και αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2003 που ήταν 3,4%. Η μερική απασχόληση αφορά κυρίως γυναίκες. Το ίδιο ισχύει για την προσωρινή απασχόληση που διαμορφώθηκε στο 8,7%!