Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να μπει τέρμα στα «αγροτοδικεία»

Τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, η οποία προβλέπει την παύση των μαζικών ποινικών διώξεων κατά αγροτών που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερασπίστηκαν αγωνιστικά την αξιοπρεπή διαβίωσή τους

ICON

Πρωτοβουλία για να μπει τέλος στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις κατά των αγροτών - τα γνωστά «αγροτοδικεία» - ανέλαβε χτες το ΚΚΕ. Με στόχο να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες διώξεις των αγροτών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συγκρούστηκαν με τις αντιαγροτικές πολιτικές των Βρυξελλών και των κυβερνώντων, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες στη Βουλή σχετική τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου «επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και άλλες διατάξεις».

Στην τροπολογία προβλέπεται η εξάλειψη των αξιόποινων πράξεων των σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα και του άρθρου 34, παρ. 12, του Ν. 2696/1999 - Κύρωση του Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορίας - με τα οποία χιλιάδες αγρότες «τυλίχτηκαν σε μια κόλλα χαρτί» και σύρονται μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» και άλλα ανάλογα «αδικήματα», με μοναδικό σκοπό το χτύπημα της αγροτο-συνδικαλιστικής δράσης και τον εκφοβισμό της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Η παρέμβαση αυτή του ΚΚΕ - πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους αγώνες των αγροτών - θα εξεταστεί από τη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, στο πλαίσιο συζήτησης του συνολικού νομοσχεδίου. Και φυσικά όλοι τότε - δηλαδή οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης - θα τεθούν προ των ευθυνών τους...

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «με το άρθρο 25 του Ν. 2721/1999 εξαλείφθηκε το αξιόποινο ορισμένων αδικημάτων των πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291, και 292 του Ποινικού Κώδικα και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που φέρονταν να έχουν τελεστεί, μέχρι πριν από το Μάρτη του 1997, από τους αγρότες κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίστηκαν και μετά τον Μάρτη του 1997 και εξακολουθούν να γίνονται, επειδή οξύνονται τα προβλήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια και τώρα. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρομεσαίων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν, προς όφελος και της οικονομίας της χώρας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι «προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και σε πολλές περιπτώσεις στις καταδίκες χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, προτείνουμε την πιο κάτω τροπολογία - προσθήκη. Με την τροπολογία αυτήν: Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 334 παρ. 1 και 3 και 431 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει σήμερα που φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την κατάθεση της παρούσας διάταξης, εκ μέρους των αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων».

Συγκεκριμένα, η τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προβλέπει τα εξής:

  • Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 334 παρ. 1 και 3 και 431 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει σήμερα και φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης, εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.
  • Την παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει το δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της πιο πάνω μορφής, με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορούμενου, είτε και αυτεπάγγελτα. Οι τυχόν αμετάκλητα επιβληθείσες ποινές διαγράφονται επίσης από το Ποινικό Μητρώο με απόφαση του δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα ή πρόταση του εισαγγελέα της έδρας του εκδόντος την απόφαση δικαστηρίου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η τροπολογία υπογράφεται από τους βουλευτές, Αντ. Σκυλλάκο, Δ. Τσιόγκα, Ν. Γκατζή, Αγγ. Τζέκη, Γ. Χουρμουζιάδη, Στ. Σκοπελίτη και Π. Κοσιώνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ