Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να εναντιωθούμε στους ιμπεριαλιστές

«

Η Λευκορωσία είναι πραγματικά η τελευταία αληθινή δικτατορία στο κέντρο της Ευρώπης και είναι η ώρα της αλλαγής»! Ο ιμπεριαλισμός μίλησε, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις, η δήλωση της οποίας από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον του λαού της Λευκορωσίας, της εκλεγμένης κυβέρνησής του και του αναφαίρετου δικαιώματός του να αποφασίζει για την τύχη της χώρας του.

Το περιεχόμενο της δήλωσης της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν αποτελεί φυσικά είδηση. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και για τη Λευκορωσία είναι προ πολλού γνωστοί. Αντίγραφά τους, περισσότερο ή λιγότερο πιστά, εφαρμόστηκαν ήδη στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στην Κιργιζία. Η ομολογία τους όμως, και μάλιστα με τον πλέον ωμό και κυνικό τρόπο, είναι αποκαλυπτική για το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού ως μιας δικτατορίας των μονοπωλίων, η σιδερένια φτέρνα της οποίας ισοπεδώνει στο διάβα της ό,τι οι λαοί κατέκτησαν με ανείπωτες θυσίες και ποταμούς αίματος. Και πάει πολύ, βέβαια, οι εκπρόσωποί της να εγκαλούν λαούς και χώρες, ανακαλύπτοντας «δημοκρατικό έλλειμμα» για να δικαιολογήσουν στη συνέχεια τις αιματηρές τους επεμβάσεις.

Συγχρόνως, το βήμα το οποίο επιλέχτηκε για να διατυπωθεί η σχετική δήλωση, αυτό της ΝΑΤΟικής Συνόδου, είναι δηλωτικό και του ρόλου που καλείται να παίξει το ίδιο το ΝΑΤΟ στην εφαρμογή τέτοιων σχεδιασμών. Αλλωστε, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωνε χτες πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «πρέπει να είναι ανοιχτό στην πιθανή ανάληψη ρόλου στη Μέση Ανατολή». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «όλες οι χώρες-μέλη είναι ανοιχτές στην ιδέα αυτή». Ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ανέφερε ότι ένας επιχειρησιακός ρόλος του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή «μακροπρόθεσμα δεν πρέπει να αποκλειστεί»! Ο στρατιωτικός βραχίονας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης έτοιμος για ανάληψη δράσης κατά των λαών της συγκεκριμένης περιοχής και των δικαιωμάτων τους.

Το ότι η προκλητική δήλωση της Κ. Ράις, που δεν αφορά μόνο στη Λευκορωσία, ένας μόνο από τους πολλούς σταθμούς της ιμπεριαλιστικής επέλασης, πέρασε απλώς ως μια είδηση από τα αστικά ΜΜΕ, χωρίς καμιά διαμαρτυρία, σαν να είναι απολύτως φυσιολογική μια τέτοια ανάμειξη και παρέμβαση, αδιανόητη σε άλλες εποχές, αναδεικνύει την επικινδυνότητα της εξοικείωσης με αυτή την πραγματικότητα και την τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απέναντι στους λαούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς, μεταξύ αυτών και της ελληνικής. Πόσο μάλλον που η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Στη μέση μιας περιοχής της οποίας η «αναμόρφωση» έχει ήδη τροχοδρομηθεί με επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων κ.ο.κ. Για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστό το στρατόπεδο στο οποίο ανήκει. Αυτό όμως είναι στρατόπεδο εχθρικό, που αντιμάχεται την ειρήνη, το σύνολο των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, των λαών της περιοχής οι οποίοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να τα μετουσιώσουν σε αντιιμπεριαλιστική πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, καταδικάζοντας πολιτικά τα αστικά κόμματα και οργανώνοντας τη συσπείρωσή τους στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πριν να είναι πολύ αργά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ