Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΞΥΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Στο δρόμο» για τη σχολική στέγη
  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν γονείς και εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας
  • Σε συμβολική αποχή από τα μαθήματά τους προχωρούν τη Δευτέρα οι μαθητές του 8ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης, διεκδικώντας την ανέγερση σχολείου

Eurokinissi

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε μετά από σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας - με τη συμμετοχή φορέων της εκπαίδευσης και άλλων μαζικών φορέων των Διαμερισμάτων του Δήμου Αθήνας - και στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστικό.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απαιτούν λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα που έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ζητούν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων σε ανακοίνωσή της, «παρά την αυθαίρετη μετατροπή των αυλείων χώρων, διαδρόμων, υπογείων, πυλωτών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε αυθαίρετες αίθουσες διδασκαλίας... παρά τις συμπτύξεις τμημάτων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων... παρά τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού... το 27% των σχολείων του Δήμου της Αθήνας λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια!».

Και καταλήγει: «Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν ο Δήμος της Αθήνας, η Νομαρχία, η ΟΣΚ ΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και βέβαια το υπουργείο Παιδείας από το οποίο οι φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό ζητούν να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες».

Αποχή από τα μαθήματα

Σε συμβολική αποχή από τα μαθήματά τους θα προχωρήσουν τη Δευτέρα οι μαθητές του 8ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης, μετά από απόφαση των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων, διεκδικώντας την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το 17ο Δημοτικό. Συγκεκριμένα, το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα δύο δημοτικά σχολεία έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές φιλοξενίας 230 παιδιών και φέτος καλείται να φιλοξενήσει περίπου 500 μαθητές.

«Στο πάγιο αίτημά μας, εδώ και μια δεκαετία, για ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου, οι αρμόδιοι φορείς και η δημοτική αρχή της πόλης, μας απαντούσαν με ψεύτικες υποσχέσεις, για σύντομη ανέγερση του καινούριου μας σχολείου και επέλεγαν, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, την προσωρινή, πλην μόνιμη, λύση των ΠΡΟΚΑΤ παραπηγμάτων, μέσα στα οποία στοιβάζονταν οι μαθητές, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη ότι δεν επαρκούσαν για τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών, ούτε οι υπάρχουσες δύο τουαλέτες, ούτε ο προαύλιος χώρος, στον οποίο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δημιουργείται απαράδεκτος συνωστισμός», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, είναι να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο». Οι Σύλλογοι Γονέων καταγγέλλουν επίσης τη δημοτική αρχή «σαν αναξιόπιστο συνομιλητή» και διαμαρτύρονται για την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, απαιτούν μέσα σ' ένα μήνα να οριστεί κοινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας, του ΟΣΚ, του Δημάρχου και των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ