Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οψιμη ανησυχία

Οταν ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το «βιολί» της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, οι οποίες όμως δε συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους για την άσκησή τους, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας υποστήριζε ότι το σημαντικό είναι να δίνονται αρμοδιότητες, προκειμένου να ισχυροποιούνται οι δήμοι ως εξουσία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μεταφοράς των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, στην οποία είχαν αντιδράσει αρκετές «φωνές», υποστηρίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητοι για την άσκησή τους πόροι. Τότε, η ηγεσία της Ενωσης έκανε λόγο για... στενή αντίληψη ορισμένων αιρετών, που προφανώς δε βλέπουν το... όραμα της ισχυρής ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική, επιμένοντας δηλαδή να θέλει τους δήμους και κατά συνέπεια τους δημότες να επιβαρύνονται με το κόστος κρατικών αρμοδιοτήτων, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έρχεται να διαμαρτυρηθεί για οικονομική αδυναμία. Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΚΕΔΚΕ αναμένεται να συζητήσει αυτό ακριβώς το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το κόστος 6 συγκεκριμένων μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων ανέρχεται για το 2005 στα 235,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αρμοδιότητες όπως: σχολικοί φύλακες, «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ΚΕΠ και Δημοτική Αστυνομία. Εστιάζει δε το ζήτημα στο κόστος που θα έχουν οι δήμοι από τη μονιμοποίηση των απασχολούμενων σε αυτές τις υπηρεσίες, ενώ θυμίζουμε ότι έχει απειλήσει πως δε θα πράξει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα βέβαια όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ καμία σοβαρή διεκδίκηση είτε αύξησης του ποσοστού που εισπράττουν οι δήμοι είτε απόδοσης των παρακρατημένων τους πόρων δεν έχει κάνει... Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ