Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΤΙΛΑΝ ΚΙΝΤ
Υ.Γ. Σ' αγαπώ

Πάνω στην οθόνη ξετυλίγονται μια σειρά από καλαίσθητες εικόνες. Πολύ καλοί ηθοποιοί επικοινωνούν μεταξύ τους με διακριτικότητα. Η φωτογραφία, το μοντάζ, οι μουσικές, οι ήχοι, οι χρόνοι, όλες οι «λεπτομέρειες», που δημιουργούν την ατμόσφαιρα, είναι κάτω από δημιουργικό έλεγχο. Και λες, «καλύτερα να μην είχε διαλόγους» η ταινία. Γιατί τότε θα «έπλαθες» εσύ, μια ισάξια, της εικόνας, ιστορία και θα έβγαινες από την αίθουσα ικανοποιημένος.

Ομως, δυστυχώς, έχει διαλόγους! Και ακούς! Και «μαθαίνεις», πως η 38χρονη γυναίκα, που εργάζεται στον τμήμα εγγραφών, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ το χαμό του αγαπημένου της, όταν, ακόμα, ήταν μαθήτρια στο λύκειο! Και, «μαθαίνεις», επίσης, πως ο νεαρός ζωγράφος, που ήρθε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο, έμοιαζε καταπληκτικά σε εκείνον. Μάλιστα, τόσο καταπληκτικά, που είχε τη φωνή του, τις κινήσεις του, αλλά, και κυρίως, το λεξιλόγιό του! Και, ακόμα, σχεδόν το όνομά του! «Μαθαίνεις», δηλαδή, πως έχουμε να κάνουμε με τον ίδιον ή, στη χειρότερη περίπτωση, με ένα μυστηριώδες καταπληκτικό αντίγραφο!

Η 38χρονη γυναίκα, χωρισμένη, εδώ και τρία χρόνια, από τον, καθηγητή μαθηματικών, άντρα της, όπως είναι φυσικό, τον ερωτεύεται. Και τότε εμφανίζεται η καλύτερη φίλη της, από την οποία η 38χρονη είχε «κλέψει» τον τότε αγαπημένο της και ο οποίος αγαπημένος της χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα! Η φίλη της θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Θέλει να κλέψει το σημερινό αγαπημένο της. Αλλωστε, μοιάζουν τόσο! Μπαίνει στη μέση και ο άντρας της 38χρονης, ο οποίος της ομολογεί, πως τα χρόνια που ήταν παντρεμένοι την απατούσε ασύστολα. Οχι μόνον με τις μαθήτριές του αλλά και με τους μαθητές του!

Αντιλαμβάνεστε, είμαι σίγουρος, πως, από κάποιο σημείο και μετά, η σοβαρότητα πάει περίπατο! Και μαζί της πάνε περίπατο και οι αρετές, που αναφέραμε. Οπως, επίσης, πάει περίπατο και η πολύ καλή σκηνοθεσία. Κρίμα! Κάποιοι, βέβαια, θα πουν πως πρόκειται για ένα «παιχνίδι συναισθημάτων». Και εμείς θα πούμε πως τα συναισθήματα για να έχουν αξία πρέπει να είναι ψυχολογικά και φιλοσοφικά δικαιωμένα.

Παίζουν: Λόρα Λίνεϊ, Τόφερ Γκρέις, Γκάμπριελ Μπερν, Μάρσια Γκέι Αρντεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ