Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για ανάπτυξη των αγώνων

Eurokinissi

Τη μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης της πόλης στην πανεργατική απεργία, που ξεκίνησε μετά από το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους της πόλης αξιοποιώντας το βήμα της πετυχημένης προχτεσινής απεργίας να αναπτύξουν αγώνες, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους, με βάση τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Καλεί την εργατική τάξη μέσα από την ανάπτυξη αγώνων να προετοιμάσει και να οργανώσει τον επόμενο σταθμό κλιμάκωσης της εργατικής πάλης, τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις 11 του Μάη στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία από τον απολογισμό της απεργίας αναδεικνύουν και τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε διάφορα συνδικάτα. Συγκεκριμένα, σε ανοιχτή υπονόμευση της 24ωρης απεργίας, που αποφάσισαν κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, προχώρησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά μόνο, στη Νάουσα στελέχη της ΔΑΚΕ προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να αποτρέψουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, λέγοντας πως την οργανώνουν οι κομμουνιστές! Ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας αναζητώντας να βρει αλλού ενόχους, κατήγγειλε το ΠΑΜΕ για διασπαστική δράση, επειδή διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση. Λησμόνησε πως το ΕΚ Βέροιας μόνο στα λόγια κήρυξε 24ωρη απεργία και μόλις μετά την ανακοίνωση της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ θυμήθηκε να καλέσει και σε απεργιακή συγκέντρωση. Στα Γρεβενά «συγκεντρώθηκαν» ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚ και πήγαν και το ψήφισμα της «συγκέντρωσής» τους στο νομάρχη. Στη Θεσσαλονίκη, οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ) όχι μόνο απείχαν από κάθε προετοιμασία της απεργίας αλλά κατηύθυναν τις δυνάμεις τους στα πρωτοβάθμια σωματεία να ακυρώσουν την απόφαση για 24ωρη απεργία. Καλούσαν σε στάση εργασίας ή και σε αποχή από την απεργία. Αλλού διέδιδαν πως η απεργία είναι του ΠΑΜΕ και αλλού, όπως, π.χ., στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, οργάνωσαν και ...εθελοντική αιμοδοσία.

Κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Κοντά στα παραπάνω, εκδηλώθηκαν και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, σε πάρα πολλούς χώρους δουλιάς. Πιο χαρακτηριστική, που είδε και το φως της δημοσιότητας, είναι η απόφαση του διευθυντή Δικτύου Υδρευσης της ΕΥΑΘ να παύσει απεργό από τα καθήκοντά του. Οπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο διευθυντής, τηλεφωνικά, υποχρέωσε εργαζόμενο, ενώ απεργούσε, να παραδώσει τα κλειδιά της αποθήκης και τον έπαψε από τα καθήκοντά του ως αποθηκάριου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ