Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο με στάση εργασίας

Η ΕΣΑΚ καλεί τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουν σε ουσιαστική κλιμάκωση, με την κήρυξη 24ωρων απεργιών και τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 17 του Δεκέμβρη

Την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη και τρίωρης στάσης εργασίας στο τέλος της βάρδιας την ίδια μέρα, με κατεύθυνση στα Εργατικά Κέντρα για διεύρυνση της κινητοποίησης μέχρι και 24ωρη απεργία- αν εκτιμούν ότι απαιτείται για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο - αποφάσισε χτες, κατά πλειοψηφία, το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Η απόφαση ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση.Η ΔΑΚΕ φρόντισε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, ενώ η πρόταση της ΕΣΑΚ,την οποία πάλεψε μέχρι τέλους, για συλλαλητήριο σε συνδυασμό με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, καταψηφίστηκε.

Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ,που ψηφίστηκε και από τον ΣΥΝ,προβλέπει επίσης 24ωρη απεργία κατά τη συζήτηση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου και συνεργασία με τις Ομοσπονδίες για πιθανή κήρυξη απεργιακής κινητοποίηση τον Μάρτη, για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ - που συνεδρίασε πριν το Γενικό Συμβούλιο - την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη. Κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, η ΔΑΚΕ αποχώρησε, με το πρόσχημα ότι διακόπηκε ο αν. πρόεδροςΓ. Μανώλης από στελέχη της ΠΑΣΚΕ, καθώς διατύπωνε την πρότασή του. Αργότερα, η ΔΑΚΕ με ανακοίνωσή της κατάγγειλε την "αποκλιμάκωση που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο", τονίζοντας ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που στηρίζει η ΔΑΚΕ.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ κατάγγειλαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της που βασίζεται στο πρόγραμμα "σύγκλισης". Επέμειναν στην ανάγκη κλιμάκωσης και συντονισμού των κινητοποιήσεων και με δεδομένα την οξύτητα των προβλημάτων των εργαζομένων, την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, την ασυδοσία των βιομηχάνων και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότειναν: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη και 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Δεύτερη 24ωρη απεργία στις μέρες συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου και απεργιακή συγκέντρωση. Τρίτη 24ωρη απεργία μέσα στο Γενάρη με αιχμή την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, ΑΤΑ, παραγωγική ανασυγκρότηση, απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων, παρέμβαση του ΟΑΕ για σωτηρία δεκάδων επιχειρήσεων.

Στην εισήγησή του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και αν πιεστεί, θα υπάρξουν αποτελέσματα. Είπε, επίσης, ότι τους εργαζόμενους τους περιμένουν χειρότερες μέρες και ότι όλοι κρίνονται. Σαν νέα στοιχεία μετά την επιτυχημένη απεργία, επισήμανε την κατάθεση του προϋπολογισμού, την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου, τη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό. Μεγάλη αναφορά έκαναν τα στελέχη της ΕΣΑΚ στον αγώνα των αγροτών,που τον χαρακτήρισαν δίκαιο και άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα των εργαζομένων.

Ο Γ. Σταυρόπουλος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ τόνισε ότι "το εισόδημα των εργαζομένων έχει πληγεί βάναυσα" και ότι πρέπει να καταρρεύσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Ο Σ. Μαντζουράνης,μέλος της διοίκησης επίσης, τόνισε ότι "συνεδριάζουμε στο μέσο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μας ενδιαφέρει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι μια θετική εξέλιξη θα ενισχύσει και εμάς, αλλά και ένα φυσικό σύμμαχο της εργατικής τάξης. Διαφορετικά θα ενταθεί ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και η λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων του λαϊκού κινήματος".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,δήλωσε στο "Ρ" μετά τη λήξη του Γενικού Συμβουλίου: "Η κυβερνητική ΠΑΣΚΕ και οι Σημιτικοί του ΣΥΝ, από κοινού αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν και να απονεκρώσουν τον αγώνα της εργατικής τάξης, για να περάσει "αβρόχοις ποσί" η εκσυγχρονιστική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι βιομήχανοι τρίβουν τα χέρια τους. Εμείς καλούμε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, άμεσα να προκηρύξουν για τις 17 Δεκέμβρη 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και να προβάλουν τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων. Να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση, στους βιομηχάνους και στην Ευρώπη των πολυεθνικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ