Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραμένει η ένταση...

ΤΟΚΙΟ-ΣΕΟΥΛ.- Τους υψηλούς τόνους που επικρατούν το τελευταίο τετραήμερο στις σχέσεις με τη Νότια Κορέα με αφορμή απόφαση ιαπωνικού νομαρχιακού συμβουλίου με την οποία αμφισβητείται η κυριότητα των βραχονησίδων Ντόκντο (στα κορεατικά) ή Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) επιχείρησε να ρίξει χτες ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Ματσιμούρα. Ο Ματσιμούρα παραδέχτηκε τη «μεγάλη βλάβη και πόνο» που έχει προκαλέσει στους γείτονες η συμπεριφορά του Τόκιο ως αποικιοκρατική δύναμη ως τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταλήγοντας πως «είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα του κορεατικού λαού με βαθιά κατανόηση και συμπάθεια».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ματσιμούρα δε φάνηκε να επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα...Χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και χτες (όπως κάνουν απ' τις αρχές της βδομάδας) έξω απ' την πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Τόκιο, πυρπολώντας ιαπωνικές σημαίες και ομοιώματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι.

Επιπλέον, μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Ντονγκ-γιανγκ σε τηλεοπτικό διάγγελμα επανήλθε στο θέμα, σημειώνοντας πως «δεν περιορίζεται απλώς στο ποιος κατέχει τις βραχονησίδες»...«Οι τελευταίες ενέργειες της Ιαπωνίας μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν η Ιαπωνία έχει πρόθεση συνύπαρξης με τους γείτονές της ως ειρηνική δύναμη στη βορειοανατολική Ασία... Δεν είναι μόνον ένα ζήτημα εδαφικών δικαιωμάτων αλλά μία πράξη ισοδύναμη με άρνηση της ιστορίας απελευθέρωσης της Κορέας και δικαιολόγησης της ιαπωνικής κατοχής της χώρας κατά το παρελθόν»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ