Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ εκρήξεων «υποδέχτηκε» την Ράις

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΧΕΡΑΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επίσκεψη που έκανε χθες η Κοντολίζα Ράις στο Αφγανιστάν σηματοδότησε πολιτικές και επιχειρησιακές εξελίξεις, ενώ συνοδεύτηκε από εκ νέου κλιμάκωση της βίας στη χώρα.

Χτες, ανήμερα της επίσκεψης Ράις, εξερράγη βόμβα στην Κανταχάρ - το «λίκνο» της γέννησης του αντιδραστικού θεοκρατικού κινήματος των Ταλιμπάν και γενέτειρα, κατά το μύθο, του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ - που κόστισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, που, κατά τις πληροφορίες, που μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες ήταν γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε ταξί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε εστιατόριο, ενώ από το ωστικό κύμα και τα θραύσματα σαρώθηκαν δεκάδες περαστικοί. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη «στους Ταλιμπάν», όμως εκπρόσωπός τους αρνήθηκε την εμπλοκή τους.

Η ίδια η Ράις συναντήθηκε χτες με τον Χάμιντ Καρζάι, «πρόεδρο» του Αφγανιστάν, τον οποίο άθελά της «άδειασε» πριν συνομιλήσουν: Μίλησε για αναβολή των «εκλογών» για την ανάδειξη Βουλής για το Σεπτέμβρη, από το Μάη που ήταν προγραμματισμένες. Αν και ήταν γενικά αναμενόμενη η εξέλιξη, δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα - ο Καρζάι αναγκάστηκε να την επιβεβαιώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά.

Αφορμή της αναβολής αυτής - όπως και των προεδρικών εκλογών πέρυσι, που ήταν αρχικά να γίνουν στις αρχές του 2004 και έγιναν τον Οκτώβρη - είναι η κατάσταση ανασφάλειας, παρά την παρουσία των χιλιάδων στρατιωτών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Χθες και προχθές σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις ναρκών, με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 12 τραυματίες. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, στη Χεράτ, την Πέμπτη εξερράγη νάρκη, που σκότωσε τρεις άμαχους και τραυμάτισε άλλους 8. Την Τρίτη, στην περιοχή της Χεράτ, επίσης, είχε σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και είχαν τραυματιστεί άλλοι τέσσερις.

Η Ράις εξέτασε στις συναντήσεις της με τον Καρζάι και άλλα στελέχη της απόλυτα εξαρτημένης από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δοτής κυβέρνησής του τα θέματα της «οικονομικής ανάπτυξης» και «προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά». Το τελευταίο είναι «πρόβλημα» και για τις ενδοσυμμαχικές σχέσεις: Το Αφγανιστάν, ως γνωστόν, είναι ο «πρωταθλητής» της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και ηρωίνης. Δεν έγινε γνωστό αν και ποιες πρωτοβουλίες προκύπτουν, ή, μάλλον, υπαγορεύονται από την απεσταλμένη της Ουάσιγκτον. Χθες υπήρξε και μια δήλωση κορυφαίου Αμερικανού στρατιωτικού για χωρική και χρονική επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς, που κατέχει τη θέση του επικεφαλής του μεικτού αμερικανικού επιτελείου, δήλωσε χθες ότι «σύντομα» θα υποβάλει τις προτάσεις του στον Πρόεδρο Μπους για το πόσες μόνιμες βάσεις των ΗΠΑ πρέπει να κατασκευαστούν στο Αφγανιστάν, πέραν των υπαρχουσών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ