Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Κατρακύλα του αντισοβιετισμού

Παρέλαση ναζί με συλλήψεις αντιφασιστών

Από την παρέλαση των ναζί

Associated Press

Από την παρέλαση των ναζί
Στις 16 Μάρτη, σε δύο πόλεις της Λετονίας, στην πρωτεύουσα Ρίγα και στην πόλη Λιγιεπάγιε, πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις προς τιμήν όσων πολέμησαν στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο με τη μεριά των ναζί. Την άδεια για την παρέλαση, στην οποία πήραν μέρος οι βετεράνοι της λεγεώνας «Βάφεν S-S», εθνικιστές από την οργάνωση «Ολα για τη Λετονία» και της «Λέσχης 415», έδωσαν οι δημοτικές αρχές των πόλεων αυτών. Οι αιτήσεις των οργανώσεων και κομμάτων, που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση, απορρίφθηκαν. Η επίσημη εξήγηση ήταν πως «καθυστερημένα υποβλήθηκε η αίτηση».

Παρά την απαγόρευση διαδηλωτές συγκρότησαν αντιφασιστική πικετοφορία, ντυμένοι με ρούχα φυλακισμένων των στρατοπέδων συγκεντρώσεων. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι διαδηλωτές στη Ρίγα έκλεισαν το δρόμο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Οχι στο φασισμό!», «Ο φασισμός δε θα περάσει!».

Από τη μεριά της, η αστυνομία με τη βία απώθησε τους αντιφασίστες διαδηλωτές και μάλιστα προχώρησε σε 35 συλλήψεις, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η παρέλαση προς τιμή των S-S (περίπου 200 άτομα), που κατέληξε στο λεγόμενο «Μουσείο της κατοχής», το οποίο έχουν στήσει οι σημερινές λετονικές αρχές και αφορά στη σοβιετική περίοδο της Λετονίας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να διαστρεβλώσουν την ιστορία, παρουσιάζοντας την ΕΣΣΔ ως δύναμη κατοχής και τα ναζιστικά S-S ως «απελευθερωτές».

Σύλληψη αντιφασίστα διαδηλωτή

Associated Press

Σύλληψη αντιφασίστα διαδηλωτή
Στις φετινές εκδηλώσεις, η συνεχιζόμενη παγκόσμια κατακραυγή για την αποκατάσταση του ναζισμού στη Λετονία, έφερε ένα μικρό αποτέλεσμα. Με απόφαση της κυβέρνησης στην «παρέλαση των S-S» δεν παραβρέθηκε κανένα στέλεχός της, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως οι εκδηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της επίσημης πολιτικής των αρχών της χώρας, ο αντισοβιετισμός των οποίων έχει κατρακυλήσει στο επίπεδο της αποκατάστασης και δικαίωσης των S-S.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω γίνονται σήμερα στη Λετονία λίγες βδομάδες πριν από την επέτειο των 60 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης με τις πλάτες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ