Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία «ηρεμίας» αναμένοντας τις ισραηλινές κινήσεις

ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να παρατείνουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα πλην απροσδιόριστο, την «ηρεμία» που επικρατεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών συμφώνησαν, χτες, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, στο Κάιρο, οι εκπρόσωποι 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Στο τελικό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η τήρηση αυτής της άτυπης εκεχειρίας εξαρτάται από το κατά πόσο η ισραηλινή πλευρά θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και συγκεκριμένα θα προχωρήσει σε τερματισμό των επιθέσεων κατά παλαιστινιακών στόχων, σε αποχώρηση από τις παλαιστινιακές πόλεις και σε απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και διπλωματικές πηγές, το κείμενο της τελικής ανακοίνωσης υπολείπεται κατά πολύ από τις επιδιώξεις του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που στόχευε στην επίτευξη επίσημης συμφωνίας γενικής «κατάπαυσης του πυρός». Το γεγονός, όμως, ότι το Ισραήλ δε δείχνει, μέχρι στιγμής, σαφή δείγματα προθέσεων εφαρμογής των δεσμεύσεών του δε φαίνεται ότι άφησε πολλά περιθώρια χειρισμών και άσκησης πιέσεων στον Αμπάς. Οπως, μάλιστα, διευκρίνιζαν εκπρόσωποι της «Χαμάς», μετά το πέρας της συνάντησης, αυτή η «ηρεμία» δε θα διαρκέσει επ' αόριστον. Ενα πρώτο νοητό όριο είναι το τέλος του 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «πρώτο θετικό βήμα». Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα ότι «δε θα γίνει καμία πρόοδος, αν δε διαλυθούν οι τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς δεν αρκεί μια απλή απόφαση αναστολής των επιθέσεών τους». Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδοθεί, λίγο νωρίτερα, και από το ισραηλινό ΥΠΕΞ, όπου τονίζεται ότι το Ισραήλ «δε δέχεται όρους και δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

Πονοκέφαλος οι Εβραίοι εξτρεμιστές

Ακραίοι Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν, χτες το πρωί, σε ομάδα Παλαιστινίων εργαζομένων που περίμεναν να ελεγχθούν από τον ισραηλινό στρατό για να εργαστούν στον εποικισμό Ναχλίελ της Δυτικής Οχθης. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μετέφερε αρκετούς Παλαιστινίους τραυματισμένους στο νοσοκομείο και προχώρησε σε 3 συλλήψεις εποίκων.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από τα ισραηλινά ΜΜΕ ότι εντοπίστηκε, από τις αρχές, ομάδα ακραίων Εβραίων που σχεδίαζε να προχωρήσει σε παραβίαση της ιερής, για τους μουσουλμάνους, Πλατείας των Τεμενών όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Ακσα. Η ενέργεια αυτή προγραμματιζόταν να γίνει την περίοδο που θα άρχιζε η ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε, θεωρητικώς, να υποχρεωθεί ο ισραηλινός στρατός να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ. Εκτός, βέβαια, από την οργή των Παλαιστινίων, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα προκαλούσε έκρηξη στο σύνολο των μουσουλμανικών χωρών.

Χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, προειδοποίησε ότι «αν δεν ελεγχθούν οι Εβραίοι εξτρεμιστές», τότε ο κύκλος της βίας θα ξαναρχίσει και μάλιστα πολύ εντονότερος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ