Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέρ μιας Ευρώπης κυβερνώντων_ κυβερνούμενων

Ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ σε λόγο που εκφώνησε στο Βερολίνο σε «υψηλό» ακροατήριο έδωσε πρόσφατα μια εικόνα της, σχεδιαζόμενης, μελλοντικής Ευρώπης των δύο ταχυτήτων: Δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Κρατών με κυβέρνηση και κοινοβούλιο, όπου ένας πυρήνας των πιο προηγμένων μελών θα έχουν τον κύριο λόγο, ενώ τα ασθενέστερα κράτη θα εκτελούν, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των πρώτων.

Ο κ. Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωπικές ιδέες του, αλλά ο γερμανικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταυτόσημες αντιλήψεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe 1» τα εξής: Στις 19 Μάη θα μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν για τη δυνατότητα «κατά την ολοκλήρωση μερικά κράτη να προχωρήσουν γρηγορότερα από άλλα κράτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων τα σχέδια αυτά έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο συζήτησης σε ορισμένα κράτη. Κατά τις συζητήσεις «λήφθηκαν υπόψη και προτάσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» μέσα στην ΕΕ. «Παρόμοιες αντιλήψεις ανέπτυξε και ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ειδικός στην Κομισιόν για την επέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη. Δήλωσε ότι η αντίληψη πως «όλα τα κράτη της ΕΕ θα μπορέσουν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα και μαζί» είναι από πολύ καιρό ξεπερασμένη.

Ο Τύπος αναφέρει ότι συζήτηση για τα μελλοντικά σχέδια έχει διεξαχθεί ήδη με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που έχουν «παρόμοιες σκέψεις». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πληροφορεί ότι η «ενισχυμένη συνεργασία» των κυβερνήσεων, που θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» και θα παίξουν το ρόλο του «κινητήρα» σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί για «ορισμένους σκοπούς» να συνεργάζονται στενότερα, χωρίς να χρειάζεται να μετέχουν σ' αυτά και οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.

Οι αντιρρήσεις

Οι αντιδράσεις επακολούθησαν αμέσως. Ο αγγλικός Τύπος τάχτηκε κατά του σχεδίου Φίσερ. Οι «Τάιμς» π.χ. έγραψαν ότι «η Γερμανία επιχειρεί να απομονώσει την Αγγλία». Ο Φινλανδός ΥπΕξ Ενκι Τουομιόγια δήλωσε: «Ανήκουμε σε μια Ενωση, στην οποία όλοι είμαστε ισότιμοι». Το Παρίσι φαίνεται να είναι υπέρ του Σχεδίου Φίσερ, αλλά όχι και η πλειοψηφία των Γάλλων, τονίζει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (15 Μάη).

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελληνίδα υφυπουργός Παπαζώη δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει μια διαδικασία που θα εγκαινιάσει «αυθαίρετες διακρίσεις μεταξύ των κρατών - μελών». Αρνητικές δηλώσεις έγιναν από εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Αυστρίας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ