Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
ΕΣΡ
H ίση μεταχείριση είναι και μετεκλογική υποχρέωση

Η σκανδαλώδης προβολή μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων και η μη τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας ακόμη και κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο, μέσα από τα δελτία ειδήσεων, και ο αποκλεισμός των λεγομένων μικρών κομμάτων ήταν το θέμα για το οποίο κλήθηκαν χτες να δώσουν εξηγήσεις οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA και ALTER 5. Οι υπεύθυνοι των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της προκλητικής «εξαφάνισης» των λεγομένων μικρών κομμάτων από τα δελτία ειδήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, με τον ισχυρισμό ότι ο τηλεοπτικός χρόνος που διατέθηκε για τα κόμματα μέσα από τα δελτία ειδήσεων θα έπρεπε να συνυπολογιστεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων στις ενημερωτικές εκπομπές. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών, για τον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων και την άνιση μεταχείριση να επικαλεστούν.... δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαμόρφωση των δελτίων ειδήσεων! Το ΕΣΡ θα αναμένει και υπομνήματα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδώσει την απόφασή του.

Οι αποκλεισμοί όμως του ΚΚΕ από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, όπως κατήγγειλε με επιστολή του προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ ο Μάκης Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, συνεχίζεται και μετεκλογικά. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, σε σχέση με την επιστολή του ΚΚΕ, αλλά και τις καταγγελίες του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε την υποχρέωση, που έχουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από το Σύνταγμα και τους νόμους, να τηρούν την αρχή της αναλογικής ισότητας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων αλλά στο διηνεκές. Τις καταγγελίες του ΚΚΕ το ΕΣΡ θα τις εξετάσει σε επόμενη συνεδρίασή του.

Χτες επίσης το ΕΣΡ αποφάσισε να καλέσει εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών «Telecity» και «Τηλετώρα» για θέματα που άπτονται της προεκλογικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του «Telecity», Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής στη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου, δε σταμάτησε την εκπομπή του στο κανάλι.

Ιδιαίτερα προσεκτικά προτίθεται το ΕΣΡ να εξετάσει και τις καταγγελίες που αφορούν τους αήθεις υπαινιγμούς μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, κατά του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Αρη Σπηλιωτόπουλου. Το ΕΣΡ πριν και από την επιστολή του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, είχε ζητήσει από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA την κασέτα με το δελτίο ειδήσεων της 9ης Μάη. Στο δελτίο με τίτλο «Ο χορός της Σαλώμης» ο Νίκος Κακαουνάκης μιλούσε με υπαινιγμούς για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, και τη σχέση του με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Το ΕΣΡ αποφάσισε χτες να καλέσει σε επόμενη συνεδρίαση τους υπεύθυνους του ALPHA για να δώσουν εξηγήσεις. Για το ίδιο θέμα ζητήθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» οι κασέτες με τις εκπομπές του Θέμου Αναστασιάδη «Ντρίμπλες», που μεταδόθηκαν στις 8, 9, 10, 11 Μάη, μέρες δηλαδή που ο Θ. Αναστασιάδης με την παρέα του ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικών υπαινιγμών για τον Κ. Καραμανλή και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τις ίδιες ημερομηνίες για το ίδιο θέμα ζητήθηκαν και κασέτες από την εκπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη στο «Telecity».

Το ΕΣΡ λίγο πριν τη λήξη της θητείας των μελών του επιχειρεί να διευθετήσει και ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η μη πληρωμή εισφορών υπέρ των τυφλών που προβλέπεται από το νόμο. Το ΕΣΡ θα καλέσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν τηρούν αυτή την υποχρέωση. Συγκεκριμένα, ο ΑΝΤΕΝΝΑ από την οικονομική χρήση των ετών 1995, '96, '97 οφείλει 216.255.289 δρχ. Το NEW για τα ίδια έτη 5.392.828 δρχ. το «Κανάλι 5» για το 1996 οφείλει 751.707, ο SEVEN για τα έτη 1996 και '97 402.529 δρχ. το «Τηλετώρα» για το '95 και '96 1.417.714 δρχ. ο ΣΚΑΪ για το έτος '95 7.931.906 και το «Μακεδονία TV» για τα οικονομικά έτη 1995, '96, '97 οφείλει 2.650.494 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ