Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε εξεγερσιακή δίνη...

«Μαντίλι αποχαιρετισμού» κινούν οι διαδηλωτές συμβολικά προς τον Πρόεδρο

Associated Press

«Μαντίλι αποχαιρετισμού» κινούν οι διαδηλωτές συμβολικά προς τον Πρόεδρο
ΛΑ ΠΑΣ.-

Τελικά, ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα δεν άντεξε τη λαϊκή πίεση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων από τις αρχές του μήνα και τη γενική απεργία που ξεκίνησε την Τετάρτη. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων το πακέτο της κυβέρνησης, από την εκδίωξη της γαλλικών συμφερόντων εταιρίας που εκμεταλλευόταν το υδρευτικό σύστημα του Ελ Αλτο, «Aguas de Illimani», μέχρι την ενεργειακή πολιτική και την τύχη του φυσικού αερίου.

Χτες στις 11.05 το πρωί - ώρα Βολιβίας - υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ οι πληροφορίες και κυρίως οι φήμες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το Κογκρέσο ακόμη συσκεπτόταν εάν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του ή όχι. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις «μπλοκάρουν τη χώρα», ενώ σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου έριξε το βάρος για την «κρίση που προκαλούν οι κινητοποιήσεις» στον ηγέτη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό - MAS, Εβο Μοράλες, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «εκβιαστή».

Κάποιος όμως θα πρέπει να υπενθυμίσει στον Κάρλος Μέσα ότι η παραμονή του στην εξουσία αυτό τον περίπου ενάμιση χρόνο ήταν εξαιτίας της «περιόδου χάριτος» που είχε δώσει ο λαός της Βολιβίας. Εξάλλου, ο Κάρλος Μέσα ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Οκτώβρη του 2003, διαδεχόμενος τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος έφυγε ατάκτως κατά τη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης του Οκτώβρη του 2003, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 διαδηλωτές και πέρασε στην ιστορία ως «πόλεμος του φυσικού αερίου».

Ομως ο Μέσα, παρά την υποχώρηση σε σχέση με την εταιρία «Αguas de Illimani», κατόπιν και πάλι της λαϊκής πίεσης των διαδηλώσεων που έτεινε να λάβει μορφή εξέγερσης και στις αρχές του χρόνου, ακυρώνοντας το συμβόλαιο, δεν έπραξε τίποτα περισσότερο αναφορικά με τα αιτήματα. Ετσι, εκ νέου ολόκληρη η Βολιβία, από το εξεγερμένο Ελ Αλτο, έως τους δρόμους του Αλτιπλάνο, αλλά και τις περιοχές του νότου βρέθηκε στο δρόμο. Η χώρα παρέλυσε, καθώς οι διαδηλώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, για διάφορα θέματα.

Στην πόλη Ελ Αλτο, το επίκεντρο των επεισοδίων και το 2003, βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία που διοργανώθηκε από κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν την αποχώρηση γαλλικής εταιρίας ύδρευσης. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η εταιρία δεν παρέχει νερό στις φτωχότερες γειτονιές της πόλης.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν άλλες οργανώσεις, με τη συμμετοχή σπουδαστών, δασκάλων και καθηγητών, διεκδικώντας την ίδρυση σχολείου σε αγροτική περιοχή της χώρας. Για το σκοπό αυτό έχουν στηθεί οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Λα Παζ, η Ορούρο και η Σάντα Κρουζ.

Την ίδια ώρα, αγρότες έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε πόλεις του νότου, ζητώντας αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ πια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ