Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Εργασιακά - ασφαλιστικό στο επίκεντρο

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, συζητούνται σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ

Η προώθηση της αντιδραστικής στρατηγικής της Λισαβόνας και η αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι τα δύο βασικά θέματα που έχουν εγγραφεί στην ατζέντα της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθούν σήμερα. Στο περιθώριο των συναντήσεων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς Charlie McGreevy, προκειμένου να συζητήσουν την υπό διαμόρφωση οδηγία για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών. Θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η προοπτική της απελευθέρωσης των υπηρεσιών κινείται στη λογική της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο κλάδο με το σχηματισμό μεγάλων εταιριών. Εξέλιξη η οποία θα απειλήσει δεκάδες και εκατοντάδες επαγγέλματα στην Ελλάδα, τα οποία ασκούνται σήμερα είτε από ανεξάρτητους επαγγελματίες, είτε από μικρές προσωπικές εταιρίες. Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα ο Γ. Αλογοσκούφης, θα επισκεφτεί το Λονδίνο, προκειμένου αύριο Τετάρτη να ενημερώσει μεγάλους διεθνείς «θεσμικούς επενδυτές» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων... Πριν από αυτό θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn Allister King.

Το βασικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogrup, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, αλλά και στο ΕΚΟΦΙΝ το οποίο ξεκινά σήμερα, θα είναι ασφαλώς η προετοιμασία του εαρινού συμβουλίου της ΕΕ στις 22 και 23 Μάρτη, όπου και θα συζητηθεί η περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας. Με δεδομένο ότι φέτος κλείνουν 5 χρόνια από την υιοθέτησή της το Μάρτη του 2000 στην ομώνυμη πόλη καθώς και την εκτίμηση, ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων της, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δώσουν τον τόνο για αποφασιστική επιτάχυνση... Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», η Κομισιόν θα προτείνει περαιτέρω μέτρα αποδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Εμφαση θα δοθεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς και τους εργαζόμενους το επάγγελμα των οποίων έχει χαρακτηριστεί βαρύ και ανθυγιεινό. Το γενικό σύνθημα θα είναι, κανένας εργαζόμενος, είτε πρόκειται για άνδρα, είτε γυναίκα, να μην παίρνει σύνταξη πριν τα 65 χρόνια, ενώ θα ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις να δίνουν ειδικά κίνητρα στους εργαζόμενους για παραμονή στην αγορά εργασίας και πέραν του 65ου έτους. Πρόκειται για βασική επιδίωξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να υπάρξει μια παραγεμισμένη αγορά εργασίας, η ύπαρξη άφθονου και φθηνού εργατικού δυναμικού που θα λειτουργεί μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει να ανοίξει τόσο το ασφαλιστικό, όσο και το εργασιακό, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων (δηλώσεις Αλογοσκούφη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου).

Στο άλλο θέμα, αυτό της αναθεώρησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, το νέο Σύμφωνο θα είναι αυστηρότερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αφού, εκτός από το κριτήριο του χαμηλού ελλείμματος, προστίθεται τώρα και το κριτήριο του χρέους, το οποίο μέχρι σήμερα δεν το ελάμβαναν υπόψη. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι στα μέσα του Μάρτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα σταθερότητας, με μέτρα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ