Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Να ενισχυθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Στη μάχη των αρχαιρεσιών στα σωματεία των ΕΒΕ οι ενωτικές - αγωνιστικές δυνάμεις, για την αλλαγή των συσχετισμών

Η τελευταία κυβερνητική πρόκληση προς τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, αλλά και τους εργαζόμενους, με τις «προτάσεις» για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έρχεται σε μια περίοδο αρχαιρεσιών στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλούνται εκ των πραγμάτων να ισχυροποιήσουν την παρουσία και δράση τους. Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με τις θέσεις αλλά και τη στάση τους, αποτελούν εγγύηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη διακήρυξή της για τις αρχαιρεσίες, η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ) επισημαίνει: «Οι Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία πραγματοποιούνται μέσα σε κλίμα αυξημένης ανησυχίας και αβεβαιότητας. Σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και του ανταγωνισμού, που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μονοπωλιακοί όμιλοι». Απευθυνόμενη στους ΕΒΕ, τους καλεί «να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες των σωματείων, να ενισχύσουν τα ενωτικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει η ΔΗΚΕΒΕ, εγκαταλείποντας τους συμβιβασμένους και άκαπνους συνδικαλιστές. Στις αρχαιρεσίες αυτές κρίνεται η πορεία και ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, προβάλλει η αναγκαιότητα για τη δημιουργία του αγωνιστικού - αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, αντίπαλο στις πρακτικές και πολιτικές της συναίνεσης και του συμβιβασμού που ακολουθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Η κίνηση αυτή ανοίγει μια αγωνιστική - αντιμονοπωλιακή πορεία, με πηγή άντλησης δύναμης τους κλάδους και αφετηρία τα ειδικά και τα γενικότερα προβλήματα, τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, δυναμώνει τους δεσμούς με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ, αποτελεί την ασπίδα και το στήριγμά τους, αφυπνίζει τη συνείδησή τους, ανοίγει δρόμο όχι μόνο να υπερασπίζονται το εισόδημα και τη θέση εργασίας τους, αλλά και να διεκδικούν ό,τι πραγματικά τους ανήκει, να εξασφαλίσουν ένα βιοτικό επίπεδο που τους επιτρέπει στην εποχή μας η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και η εργασία τους».

Αναφερόμενη στο συνδικαλιστικό κίνημα, η παράταξη επισημαίνει: «Οι πλειοψηφίες που σχηματίζουν στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ και σε πολλές ομοσπονδίες οι παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και η ΑΣΚΕΒΕ, ακόμη και σήμερα και μετά από τόσα χρόνια επίθεσης που δεχόμαστε, επιμένουν στους "διαλόγους", εξωραΐζουν την πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" και το "θεμιτό ανταγωνισμό"».

Η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι στις γενικές Συνελεύσεις πρέπει να ηττηθούν αυτές οι λογικές. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «όσοι πίστεψαν ότι αλλάζοντας η κυβέρνηση θα αλλάξει και η πολιτική και θα σταματήσει η επίθεση στις μικρές επιχειρήσεις, γελάστηκαν. Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, συνεχίζει τη φοροεπίθεση με τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ, από την άλλη, ψήφισε τεράστια φορολογικά και χρηματοδοτικά προνόμια, υπακούοντας στις απαιτήσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τώρα, τους ετοιμάζει άλλον ένα μποναμά με την παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με κύριο σκοπό την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Επιλέγει τη βιολογική μας εξάντληση, μας αποκλείει από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, μας μεταβάλλει σε άτομα χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή.

Με την "περίφημη" πολιτική του "ελεύθερου ανταγωνισμού" και της "ανοιχτής αγοράς", οι μονοπωλιακοί όμιλοι επιβάλλουν τους κανόνες, διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές στα υλικά και τις πρώτες ύλες και αυξάνουν τα κέρδη τους πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται. Τα υπέρογκα ενοίκια, οι υπηρεσίες ΔΕΗ, ΟΤΕ, τα δημοτικά τέλη, γίνονται δυσβάσταχτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ