Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Μπλόκο» στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

«Μπλόκο» στα μολυσματικά απόβλητα Νοσοκομείων που έχουν προορισμό το χώρο κλιβάνου και αποτέφρωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είναι αποφασισμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον απαράδεκτο τρόπο συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης των αποβλήτων.

Αυτή την απόφασή τους έκαναν πράξη προχτές το πρωί, όταν εμπόδισαν αυτοκίνητο που μετέφερε από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου τα μολυσματικά απόβλητα των δύο τελευταίων ημερών να πλησιάσει τον κλίβανο αποτέφρωσης.

Οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετό καιρό με ανακοινώσεις τους, συνεχείς γραπτές και προφορικές αναφορές της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας, δημοσιοποιούν το πρόβλημα, τονίζοντας ότι δηλητηριάζονται καθημερινά τόσο οι ίδιοι, όσο και οι επισκέπτες και ασθενείς από τα τοξικά καπναέρια.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έχει καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου και του ΠεΣΥΠ Κρήτης για τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας του κατεστραμμένου και παλαιάς τεχνολογίας αποτεφρωτικού κλιβάνου μολυσματικών απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, επίσης, διαμαρτύρονται πως τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Συγκεκριμένα οι κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι άνω των 250, παρότι το νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί πλήρως και φθάνει πλέον στις 750 κλίνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από τα 14 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 7, τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες από το 2004 ανέρχονται σε 1.300 ημέρες, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων αυξάνονται, χειρουργεία αναβάλλονται κλπ.

Γι' αυτό το λόγο το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα χειρουργεία από τις 8 ως τις 10 το πρωί, της ερχόμενης Δευτέρας 7 Μάρτη.

Για την κατάσταση συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» η Χρύσα Σμυρλάκη, γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και μέλος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων». «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και έχοντας ως στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, έχει αφήσει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην "τύχη" του», τονίζει και προσθέτει: «Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό, εργαστήρια το ίδιο. Πλήθος από ρεπό οφείλονται στους εργαζόμενους, ενώ οι κανονικές άδειες του 2004 θα παίρνονται σιωπηλά μέχρι τον Απρίλη του 2005. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και η εργασία έχει εντατικοποιηθεί. Σε αυτή την κατάσταση έχει προστεθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που αντιμετωπίζουμε όλοι μας καθημερινά με τα απόβλητα του Νοσοκομείου». Και καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις διεκδικώντας και παλεύοντας για, αποκλειστικά, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά. «Στις 17 Μάρτη, μέρα Πανεργατικής απεργίας, που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ, να δώσουμε όλοι δυναμικό και βροντερό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ