Τα έργα που περιλαμβάνονται στην κασετίνα είναι: Πολιτικά Τραγούδια (1975), με στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν. Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη. «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι» (1976), με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη. «Φουέντε Οβεχούνα» με στίχους Γιώργου Μιχαηλίδη. Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη και συμμετέχει ο Γιώργος Μεράντζας. Πρόκειται για τη μουσική της παράστασης «Φουέντε Οβεχούνα», έργο του Λόπε ντε Βέγα, που ανέβηκε το 1976 - 1977, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη στο ΚΘΒΕ. «Τροπάρια για φονιάδες» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου (1977), με ερμηνευτές την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Μεράντζα. «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» (1978), έργο βασισμένο στο ποιητικό, θεωρητικό και θεατρικό έργο του Μπρεχτ, με ερμηνευτή τον Γιάννη Κούτρα. «Τραγούδια της Λευτεριάς» (1978) σε στίχους Φώντα Λάδη, Αλκη Αλκαίου, Μπρεχτ, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου και με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη. «Ο Σταυρός του Νότου» (1979), σε στίχους Νίκου Καββαδία. Ερμηνεύουν: Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Σαρρή. «Ευριπίδης VI» (1980), έργο μουσικής δωματίου με αποσπάσματα από έργα του συνθέτη για αρχαίο δράμα.
«Με την έκδοση αυτή» - είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θάνος Μικρούτσικος - «ξαναγγίζω τα πρώτα χνάρια της πορείας μου στο τραγούδι, που είναι η βάση για την κατοπινή μου διαδρομή. Ξαναθυμόμαστε επίσης αυτή την εποχή που αναπτύχθηκε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, αυτό το πολύ σπουδαίο είδος που ξεκίνησε από σπουδαίους δημιουργούς, με παππού τον Τσιτσάνη και πατεράδες τον Μίκη και τον Μάνο. Αυτοί δημιούργησαν ένα είδος, με βάση το τραγούδι, που ακουμπά στην ποίηση. Εγώ είμαι ένας διχασμένος άνθρωπος και αυτό είναι οριστικό. Αν η μισή μου καρδιά είναι στο τραγούδι, η άλλη μισή είναι στην κλασική μουσική. Είχα και έχω την άποψη ότι είναι νόμιμο να γράφεις για ό,τι σε καίει. Εφτιαξα τραγούδια για να εκφράσω τη δραματική συγκυρία της εποχής. Απέφυγα τις εύκολες λύσεις και ίσως γι' αυτό έργα σαν αυτά επιβεβαιώθηκαν στο χρόνο».
Τέλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, χαριτολογώντας, είπε ότι «ευεργετήθηκε» από τη χούντα, γιατί, καθώς του απαγόρευσαν να βγάζει δίσκους, απέφυγε να εκδώσει τραγούδια απροετοίμαστος. Ετσι, με τη μεταπολίτευση, οπότε εκδόθηκαν τα «Πολιτικά», είχε βρει, ήδη, το προσωπικό του ύφος, το οποίο τον καταξίωσε αμέσως.