Το ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
To ζητήματα της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης που βγαίνουν όλο αυτό το διάστημα στη δημοσιότητα και ο τρόπος που καλύπτονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρός του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης και τα μέλη Ροδόλφος Μορώνης και Νέστορας Κουράκης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δημήτρης Γουργουράκης.
Και στις δύο αρχές ασκήθηκε κριτική για μη παρέμβαση, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μέσα και από την εισήγηση του μέλους του Νέστορα Κουράκη, προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για το εάν υπάρχουν παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων ή εάν οι αποκαλύψεις εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ έκανε μια αναδρομή στον προβληματισμό του ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα των «αποκαλύψεων» με κρυφές κάμερες και τηλεφωνικές υποκλοπές. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έθεσε το ερώτημα τι έχει πράξει το ΕΣΡ στον «ορυμαγδό των αποκλειστικών » και άλλων πληροφοριών στο «επίπεδο της προστασίας του κοινού».
Ο Δ. Χαραλάμπης επανέλαβε ότι καταγράφονται από την πρώτη κιόλας στιγμή, όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και εκπομπές, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΡ στην Ολομέλειά του αναμένεται να πάρει αποφάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «ALTER» και «ΕΧΤΡΑ». Τα μέλη του ΕΣΡ υπενθύμισαν ότι για να προφυλάξουν το κοινό είχαν εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, ενώ όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ η αρχή προβληματίστηκε ακόμη και εάν ο πρόεδρος θα έπρεπε να «κόψει» εκπομπή στον αέρα. Το ΕΣΡ όμως κατέληξε στην άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει «εν θερμώ», αλλά με «σωφροσύνη», από τη στιγμή που από τη μία πλευρά υπάρχει η «χυδαιότητα» και «σοκαριστικές συζητήσεις», ενώ από την άλλη βγαίνει στην επιφάνεια το θέμα της διαφθοράς. Το ΕΣΡ, μάλιστα, όπως είπε ο αντιπρόεδρός του, εξετάζει και την περίπτωση μαγνητοταινίες να είναι «μονταρισμένες».
Στη χτεσινή συζήτηση τέθηκαν και θέματα που αφορούν στη χορήγηση αδειών και στα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση και το υπουργείο Μεταφορών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η Λιάνα Κανέλλη σε σχέση με τα νομοσχέδια ανέφερε ότι «εμείς διατυπώσαμε την πολιτική βούληση να προηγηθεί το νομοσχέδιο της συγκεντρώσεως και μετά να έρθει της τεχνολογικής εξέλιξης, για λόγους πολιτικούς». Εξήγησε το γιατί λέγοντας πως εάν προηγηθεί το «τεχνολογικό νομοσχέδιο και θα υιοθετηθούν τα μέσα, θα μεταστραφεί η πρακτική του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση». Το ζήτημα της συγκέντρωσης, όπως τόνισε, είναι «καθαρά πολιτικό ζήτημα» και αυτό το νομοσχέδιο δε θα μπορεί να «εφαρμοστεί εάν έχουν προηγηθεί οι ρυθμίσεις του τεχνολογικού νομοσχεδίου». Για το ζήτημα αυτό ζήτησε τη γνώμη του ΕΣΡ. Απαντώντας ο Ροδόλφος Μορώνης είπε ότι τα δύο νομοσχέδια είναι τόσο «αλληλένδετα που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς και τη μία και την άλλη άποψη», το «σοφό» όμως, όπως είπε, θα ήταν να «γίνουν και τα δύο νομοσχέδια παράλληλα».
Ο Δημήτρης Χαραλάμπης αναφέρθηκε στις προτάσεις που ετοιμάζει το ΕΣΡ για το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση, τις οποίες «σύντομα» θα τις αποστείλει στον υπουργό Επικρατείας. Υπάρχει όμως, όπως είπε, κείμενο που είναι έτοιμο και το οποίο αναφέρεται στις ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις και στις συνέπειες που θα έχουν γενικότερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και από νομική και από κοινωνική άποψη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας αναφερόμενος στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις «αποκαλύψεις» μίλησε για «τηλεοπτικό λιντσάρισμα», η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έθεσε στο ΕΣΡ ερώτημα για το εάν «βάζει προτεραιότητες» όταν συνεδριάζει, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Κεφαλογιάννης έθεσε θέμα «προστασίας της ψυχικής υγείας του ελληνικού λαού», από την «τηλεόραση - σκουπίδια». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως το ΕΣΡ «διχάζεται για τα πιστοποιητικά διαφάνειας», αλλά όχι για την «αναπαραστατική κοινωνία». Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης έθεσε το ερώτημα εάν το ΕΣΡ εξακολουθεί να εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας και με ποιο τρόπο. Ο Δ. Χαραλάμπης είπε ότι εκδίδονται με τον ισχύοντα νόμο αφού οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να «προσαρμοστούν» σε τέσσερις μήνες με το νέο νόμο για το «βασικό μέτοχο».