Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟΝ ΠΟΛΣΟΝ
Το κρυφτό

Μαζί με το κακό φαγητό μάς σερβίρεται, όπως είναι γνωστό, από τις ίδιες ή άλλες εταιρίες και η κακή τέχνη. Μόνο, με το φαγητό, φαίνεται, δεν εξοντώνεται, ούτε παραδίδεται ολοκληρωτικά ο άνθρωπος! Το «πάση θυσία» κέρδος βγαίνει από πολλές πηγές και με πολλούς τρόπους. Ο άνθρωπος πρέπει να περικυκλωθεί...

Ενας ψυχίατρος, παρακαλώ, βλέπει τη γυναίκα του να φιλιέται με κάποιον. Τα «παίρνει» στο κρανίο, όπως λένε και οι πιτσιρικάδες. Ομως, δεν αντιδρά παρορμητικά και απότομα. Τι επιστήμονας θα ήταν, αν αντιδρούσε έτσι; Την εξοντώνει επιστημονικά. Μετά το χαμό της γυναίκας του μένει αυτός και η 9χρονη κορούλα του. Ενα κοριτσάκι με «ειδικές δυνατότητες»! Που είναι, στην εκδίκησή της, πιο επιστήμονας από τον επιστήμονα πατέρα της.

Ο πατέρας (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) αγωνίζεται να επαναφέρει στην κόρη του (Ντακότα Φάνινγκ) την ψυχική ηρεμία, που έχασε με το χαμό της μητέρας της. Εκείνη, όμως, δε θέλει να προσαρμοστεί. Αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να τον αγχώσει ακόμα περισσότερο. Η σύγκρουση είναι ζήτημα χρόνου. Μόνο που η μικρή, όπως ο Δαβίδ, ας πούμε, αφού δε διαθέτει δύναμη, πρέπει να βάλει μυαλό, για να γίνει αποτελεσματική. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρονται τα (ώριμα) άγρια ζώα. Στήνεται σε κάποια γωνιά και περιμένει. Μόλις βρει την ευκαιρία, θα χιμήξει επάνω του.

Είμαι ελλειπτικός, γιατί δε θέλω να «προδώσω» την υπόθεση, για όσους, ενδεχομένως, θα πάνε να δουν την ταινία. Πάντως, σας προειδοποιώ, γίνεται χαλασμός! Ενας χαλασμός που οικοδομείται σιγά σιγά. Η ιστορία ξετυλίγεται όπως τα φίδια! Αργά, μεθοδικά, με ρυθμό. Ο θεατής κάνει του κόσμου τις εικασίες μέχρι να φτάσει στο τέλος, όπου όλα ξεκαθαρίζονται. Οπου όλα τακτοποιούνται και αποδίδεται δικαιοσύνη! Φυσικά, με θύματα, με αίματα και πόνο!..

«Ηθελα να γράψω μια πραγματικά τρομακτική ιστορία», λέει ο σεναριογράφος της ταινίας. Και, πράγματι, έγραψε! Κανένας δεν ξέρει από πού θα προκύψει ο κίνδυνος. Από ποια πλευρά της οθόνης θα μπει κάποιο χέρι και θα χτυπήσει. Και, κυρίως, δεν ξέρει με τι θα χτυπήσει αυτό το χέρι. Αυτή η αβεβαιότητα, μαζί με τις σκιές, τις αφώτιστες γωνιές, το σκούρο δάσος που περικλείει το σπίτι, τους παράξενους και προβληματικούς γείτονες, τις μουσικές και τα τριξίματα, την άψογη κίνηση της μηχανής, αλλά και τις πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως πατέρα και κόρης, οικοδομούν το τρομακτικό και παράτολμο θρίλερ. Και λέω τρομακτικό και παράτολμο, γιατί στην οθόνη κυκλοφορεί και υπάρχει ένα 9χρονο κοριτσάκι που βουτάει και βουτιέται στη βία! Οι σκηνές του τέλους αποδεικνύουν το αδίστακτο του καπιταλίστα! Εδώ βγάζει από τη μύγα ξίγκι, δε θα βγάλει από παιδί;..

Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντακότα Φάνινγκ, Φάμκε Γιάνσεν, Ελίζαμπεθ Σου, Εϊμι Ιρβινγκ, Ντίλαν Μπέικερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ