Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ενας ακόμη φονικός σεισμός

Πάλι θρήνος και καταστροφή

Associated Press

Πάλι θρήνος και καταστροφή
ΖΑΡΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από χίλιοι τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες απόμειναν άστεγοι από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε χτες τα ξημερώματα το νοτιοανατολικό Ιράν, με επίκεντρο στην πόλη Ζαράντ, στην επαρχία Κερμάν.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της ανεύρεσης ζωντανών στα ερείπια. Κυρίως είναι οι επιζήσαντες, στα εκατοντάδες χωριά των ορεινών όγκων της επαρχίας Κερμάν, που υπό σχεδόν πολικές συνθήκες και υπό βροχή ή χιόνι, από την πρώτη στιγμή, αναζητούσαν απεγνωσμένα τους οικείους τους που θάφτηκαν κάτω από τους όγκους των πλινθόκτιστων σπιτιών που δεν άντεξαν το χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 40 χωριά έχουν ισοπεδωθεί τελείως, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε ένα χωριό 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν πολύ κοντά στην πόλη Ζαράντ, που κατοικείται από 15.000 κατοίκους, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, ενώ στο χωριό Σαρμπάγκ, το πλησιέστερο στο επίκεντρο, καταστράφηκε σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 80% των κτιρίων.

«Εχουν ανασυρθεί από τα ερείπια τουλάχιστον 400 πτώματα. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 1.000. Ομως, σε πολλά χωριά δεν έχουν φτάσει τα συνεργεία διάσωσης και πιστεύουμε πως ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος», τόνισε ο διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της περιοχής, Αλί Σαριφί, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς, η κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για κατεστραμμένα χωριά. Νωρίτερα ο Αλί Σαριφί είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.000 τραυματίες, αλλά λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι ο μεγάλος αυτός αριθμός των τραυματιών περιελάμβανε και τους πολύ ελαφρά τραυματισμένους.


Associated Press

Οι Αρχές έχουν διαθέσει μέχρι τώρα δύο ελικόπτερα στα συνεργεία διάσωσης και αναμένονται άλλα τέσσερα, ενώ αναχώρησαν ήδη για την πληγείσα περιοχή δύο τάγματα του στρατού για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δυσχερές, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και δεν επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε ορισμένες ορεινές περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Στο Ιράν, σημειώνεται τουλάχιστον ένα σεισμός, έστω και ασθενής, ημερησίως. Στις 26 Δεκεμβρίου 2003, από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην πόλη Μπαμ, 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του χτεσινού σεισμού, είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι και καταστράφηκε η ιστορική πόλη. Στις 21 Δεκεμβρίου 1990 περισσότεροι από 40.000 είχαν χάσει τη ζωή τους στο Γκιλάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ