Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ολοι μπαίνουν στο χορό...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενόσω οι Ευρωπαίοι μέσω ΕΕ και ΝΑΤΟ μπαίνουν στο χορό της κατοχής του Ιράκ, αφού έτειναν «χείρα φιλίας» στις ΗΠΑ και δεχόμενοι να αναλάβουν την «εκπαίδευση» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ο Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι έλαβε το «χρίσμα» για την πρωθυπουργία του Ιράκ, εκ μέρους των Σιιτών εννοείται. Ολα δείχνουν να «ομαλοποιούνται»..;

Εντούτοις, η πραγματικότητα που επικρατεί στο Ιράκ, στην ημερήσια διάταξή της καταγράφει νέο γύρο επιθέσεων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το κινεζικό «Xinhua», αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη λίγο έξω από την Πράσινη Ζώνη στην πλατεία Μανσούρ, πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία Κουρδικού Κόμματος. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές «τρεις Ιρακινοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν ενώ περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν».

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ συνεχίζουν τις επιδρομές σε πόλεις της δυτικής επαρχίας Αλ Ανμπάρ, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Επίκεντρο των επιθέσεων αποτελεί το προπύργιο των σουνιτών ανταρτών, η πόλη Ραμάντι.

Στην επαρχία Αλ Ανμπάρ έχουν σκοτωθεί περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ιρακινή επαρχία, ενώ στις πρόσφατες εκλογές συμμετείχε μόλις το 2% των κατοίκων.

Στο μετεκλογικό μέτωπο, ο συνασπισμός των σιιτικών κομμάτων, που απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 30ής Γενάρη, συναντήθηκε χτες για να κατονομάσει τον υποψήφιό της για το αξίωμα του πρωθυπουργού και ο σιίτης κληρικός Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος Ντάουα, εκλέχτηκε ομόφωνα υποψήφιος της Συμμαχίας των σιιτών του Ιράκ για το αξίωμα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε ο Αμπντελ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της 140μελούς Συμμαχίας -Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (CSRII) - η οποία κέρδισε τις εκλογές της 30ής Γενάρη στο Ιράκ.

Η εκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη, δεδομένου ότι η σιιτική συμμαχία εξασφάλισε ποσοστό της τάξεως του 48% και διεκδικεί το δικαίωμα ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από τις τάξεις της. Ο μέχρι πρότινος προσωρινός αντιπρόεδρος του Ιράκ κέρδισε την υποστήριξη και των 140 μελών της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας, κατόπιν της απόσυρσης της υποψηφιότητας του εσωκομματικού του αντιπάλου Αχμάντ Τσαλαμπί - πρώην προστατευόμενου των ΗΠΑ...

Την ίδια στιγμή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ «να αφήσουν πίσω τους» τις διαφορές τους με τις ΗΠΑ. «Απελευθερώσαμε το Ιράκ και αυτή ήταν ειλημμένη απόφαση, τελείωσε. Τώρα είναι καιρός να ενωθούμε για την υπόθεση της ειρήνης» και ευχαρίστησε τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη βοήθειά τους.

Λίγο νωρίτερα, οι 26 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν στο σύνολό τους στην αποστολή εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Επίσης, τη Δευτέρα, οι επικεφαλής διπλωματίας των «25» στις Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει και τη σύσταση γραφείου στη Βαγδάτη για την επίβλεψη της εκπαίδευσης περισσότερων από 700 δικαστών, εισαγγελέων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί εκτός Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη εκπροσώπηση της ΕΕ στο Ιράκ μετά τη λήξη του πολεμικών εχθροπραξιών και αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την επιθυμία της ΕΕ να αναλάβει πλέον έναν ενεργότερο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 450 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πως η απόφασή του θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των συμπατριωτών του, αλλά όπως είπε, πιστεύει ότι είναι η σωστή απόφαση. Αποστολή τους θα είναι η προστασία Ιαπώνων μηχανικών στο νότιο τμήμα της χώρας, έργο που μέχρι τώρα είχαν αναλάβει Ολλανδοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ