«Ναι» σε συνάντηση Παπαδόπουλου - Ερντογάν αλλά όχι στα Κατεχόμενα
Συνέχεια στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, προς τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, για συνάντηση στα Κατεχόμενα, δίνει η κυπριακή κυβέρνηση αντιπροτείνοντας συνάντηση επί κυπριακού μεν εδάφους αλλά στην ουδέτερη ζώνη, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη Λευκωσία.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Χρυσοστομίδης, σε χτεσινές δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό σε κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Υπενθύμισε, όμως, ότι πολλές φορές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επιδιώξει να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια συνάντηση στο «Λήδρα Πάλας», και είπε ότι «αν προκύψει τέτοιο θέμα, θα συζητηθεί».
Ο Κ. Χρυσοστομίδης, απηχώντας προηγούμενη ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των επαφών μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, καθώς και των επαφών με τουρκικά κόμματα, «γιατί πάντοτε θέση της ήταν ότι αυτό συμβάλλει στη δημιουργία καλού κλίματος».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Τ. Παπαδόπουλο, για τα αποτελέσματα των επαφών της αντιπροσωπείας του κόμματός του στην Τουρκία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ν. Αναστασιάδη, η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια των επαφών της στην Τουρκία, εξέφρασε τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης.
Από την πλευρά του ΑΚΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, νοουμένου ότι θα υπάρξει μια προετοιμασία για να διασφαλιστεί το θετικό τους αποτέλεσμα.
Διευκρινίσεις ζήτησε και πήρε η κυβέρνηση από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, αναφορικά με τη δήλωση της Κοντολίζα Ράις, ότι είναι κακό αποτέλεσμα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις διευκρινίσεις προκύπτει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού που να επανενώνει την Κύπρο πριν από την ένταξή της και όχι ότι είναι κακό αποτέλεσμα η ένταξη.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι βασική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πως δεν υπάρχει κράτος στα Κατεχόμενα. Ως εκ τούτου, είπε, η Κομισιόν δέχτηκε τον Μ. Ταλάτ ως εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, στη Βρετανία, θα δώσει την προσεχή Τρίτη στη δημοσιότητα την έκθεσή της που αφορά στην Κύπρο. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι με αποδοχή γραπτών μαρτυριών και ακρόαση προφορικών, περιλαμβανομένων μαρτυριών από τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν και από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των γραπτών μαρτυριών είναι και εκείνη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε επισκεφθεί την Κύπρο ενόψει της συζήτησης για το Κυπριακό και έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς καθώς και με Τουρκοκύπριους.