Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει διακομματική συναίνεση για το «ευρωσύνταγμα»

Τη συναίνεση των κομμάτων «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» επιζητεί η κυβέρνηση στην κύρωση του «ευρωσυντάγματος», προκειμένου να δείξει ότι το συνταγματικό κείμενο των πολυεθνικών συναντά σχεδόν την καθολική αποδοχή του ελληνικού λαού!

«Μεταφράζοντας» την υποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ευρωσύνταγμα σε υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, η κυβέρνηση προχωρά σε επικύρωσή του μέσα από δικομματικές συναινετικές διαδικασίες στη Βουλή μακριά και ερήμην του ελληνικού λαού, τον οποίο σκόπιμα και συνειδητά κρατούν σε μαύρα σκοτάδια όσον αφορά τις άκρως αντιδραστικές διατάξεις του «ευρωσυντάγματος».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή που θα συζητήσει το «ευρωσύνταγμα» μέσα σε 4 ή 5 συνεδριάσεις(!), ενώ άλλες τόσες συνεδριάσεις θα γίνουν και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η διαδικασία και ο «επικοινωνιακός» χειρισμός του θέματος απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οπως δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, η κυβέρνηση θα φέρει «πολύ σύντομα» στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση του «ευρωσυντάγματος», ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία είπε ότι μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο θα συσταθεί μια εβδομηκονταμελής επιτροπή, από όλα τα κόμματα, η οποία θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, όπως είπε, το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου επίσης θα γίνει συζήτηση σε τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις. Αν και χαρακτήρισε το «ευρωσύνταγμα» «προϊόν συμβιβασμού», ωστόσο σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης».

Θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο «ευρωσύνταγμα», η κυβέρνηση διεκδικεί τον τίτλο του συνεπούς εκφραστή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «η πλήρης συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρώπη ήταν το μεγάλο όραμα, η μεγάλη στρατηγική επιλογή της παράταξής μας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσωπικά», εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί αργότερα αυτή την επιλογή υιοθέτησαν «όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και έτσι η Ελλάδα προχωρεί με μια ευρύτατη συναίνεση προς την Ενωμένη Ευρώπη».

«Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία αφορά όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», ήταν το σχόλιο που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ