Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΑΠΗ
Πανσπουδαστική αγωνιστική συνέχεια

Το «ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο» δίνει δυνατά τη μάχη στους νηπιαγωγούς
Το «ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο» δίνει δυνατά τη μάχη στους νηπιαγωγούς
Ενα δείγμα του τι σημαίνει μαζικός, μαχητικός κι ενωτικός φοιτητικός σύλλογος είναι ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί) Αθήνας. Ενας σύλλογος όπου η ΠΚΣ είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια πρώτη δύναμη και μάλιστα με αυτοδυναμία στο ΔΣ και αναμένει να κρατήσει αυτή τη θέση αυξάνοντας τις δυνάμεις της και σ' αυτές τις εκλογές.

Χτες η ΠΚΣ οργάνωσε στους νηπιαγωγούς μια εκδήλωση αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πολλές φοιτήτριες του τμήματος άκουσαν τη συγγραφέα Ζωή Βαλάση και τη ζωγράφο, χαράκτρια και εικονογράφο Εύα Μελά να μιλούν για τη μεγάλη σημασία και προσφορά των παιδικών βιβλίων, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν «χάρτινα περιστέρια της ειρήνης και της συναδέλφωσης». Επίσης, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το καλό παιδικό βιβλίο μέσα «στις συμπληγάδες του εμπορίου και της τεχνολογίας» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για πιο εξειδικευμένες συζητήσεις πάνω σ' αυτό το θέμα, που συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο της σχολής.

Πρόκειται για μια εκδήλωση ενδεικτική της δραστηριοποίησης της παράταξης πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές της σχολής κι έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΚΣ είχε οργανώσει μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κι αφιερώματα, που είχαν τη μαζική υποστήριξη και συμμετοχή των φοιτητών.

Ζωντανός, μαχητικός σύλλογος

«Αυτή τη χρονιά πραγματοποιήσαμε αρκετές και μαζικές γενικές συνελεύσεις. Συζητήσαμε για πολλά θέματα που αφορούν τους φοιτητές και τις σπουδές μες», λέει η Νατάσα Μιχαήλ, μέλος της ΠΚΣ και του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΑΠΗ, κι εξηγεί: «Για παράδειγμα, ανοίξαμε το θέμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που αποσυνδέει το πτυχίο μας από το δικαίωμα στην εργασία και σκοπεύει στη δημιουργία εύκολα χειραγωγήσιμων εκπαιδευτικών. Βγάλαμε ψηφίσματα και ο σύλλογος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του μαθητικού αλλά και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Επιπλέον συμμετέχοντας στα όργανα του Τμήματος, οι φοιτητές της ΠΚΣ κατάφεραν να αποκαλύψουν έγκαιρα και να φρενάρουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προωθούνταν, όπως τους πολλούς κύκλους σπουδών. «Σε συνελεύσεις τμήματος έπεσε κάποια στιγμή στο τραπέζι η πρόταση να περιοριστούν οι πρακτικές μας και να περάσουν εκτός του πτυχίου. Δηλαδή να μην έχουν όλοι οι φοιτητές τη δυνατότητα να βγαίνουν νηπιαγωγοί με γενικές γνώσεις και ειδίκευση πάνω στο αντικείμενό τους, αλλά να βγαίνουν και κάτι άλλο... Και οι λίγοι φοιτητές που θα μπορούν να κάνουν πρακτικές να παίρνουν μετά το πτυχίο ένα Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν παζαρεύουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και βάλαμε φρένο σ' αυτό».

Επίσης, αντιπαλεύοντας λογικές όπως αυτή της προέδρου του Τμήματος, κας Φραγκουδάκη, που δηλώνει στους φοιτητές ότι είναι ενάντια στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και στέλνει τους φοιτητές να αγοράζουν σημειώσεις, ο σύλλογος με μπροστάρη την ΠΚΣ κατάφερε να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.

Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ προωθήθηκαν ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των φοιτητών με ειδικές ανάγκες. «Από το πιο απλό (κάγκελα που μπήκαν στις σκάλες) μέχρι τη διοργάνωση μαθημάτων νοηματικής και τη μετάφραση στη νοηματική της συζήτησης που γίνεται στις γενικές συνελεύσεις, για να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν και οι συνάδελφοι με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, φέτος συμμετέχει και στο ψηφοδέλτιό μας μια φοιτήτρια που έχει περάσει στη σχολή με αυτές τις ειδικές κατηγορίες».

ΠΚΣ και στους δασκάλους

Στο άλλο τμήμα των παιδαγωγικών της Αθήνας, το τμήμα των δασκάλων, οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ μπλοκάρουν εσκεμμένα και συστηματικά τις διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη δραστηριοποίηση του συλλόγου των νηπιαγωγών, ο σύλλογος των δασκάλων δεν πραγματοποίησε ούτε μια γενική συνέλευση όλο το χρόνο.

«Χρειάζεται αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», μας λέει η Σοφία Προμπονά, πρωτοετής φοιτήτρια στους δασκάλους, «και η μόνη παράταξη που παλεύει γι' αυτό είναι η ΠΚΣ. Η ΠΑΣΠ κι η ΔΑΠ έχουν ουσιαστικά ίδιες θέσεις και μιλούν για ιδιωτικοποίηση και τα ΕΑΑΚ κάνουν σημαία ότι δήθεν είναι ανεξάρτητοι, πράγμα που είναι ψέμα. Η ΠΚΣ είναι η μόνη που μιλάει ξεκάθαρα στους φοιτητές και παλεύει για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, ενώ οι άλλοι θέλουν τη νεολαία στα ναρκωτικά και τα γήπεδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ