Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να παραμεριστούν οι θιασώτες της υποταγής

Μία μέρα απομένει μέχρι την κάθοδο των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες και όλα δείχνουν πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερα έντονο το πολιτικό στοιχείο. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, αφού ολοκλήρωσαν το ρόλο τους ως ταξιδιωτικά-εκδρομικά γραφεία, τις τελευταίες μέρες επιχειρούν να μεταφέρουν στις σχολές τις πρακτικές και τις μεθόδους που επιστρατεύτηκαν από τους μηχανισμούς των κομμάτων τους στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών. Ανησυχούν για τη φανερά ανοδική πορεία που ακολουθούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, οι οποίες και φέτος θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμφοιτητών τους με ψηφοδέλτια σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και σε όλες τις σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ) αλλά και ο συνεταίρος τους στην προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού κινήματος, η Ενωση Ανεξαρτήτων, δίνουν τη μάχη με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να διασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη εκλογική ήττα, αφού ήδη έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας των φοιτητών.

Κυρίως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν βάλει σε δράση όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν, από τη λασπολογία και τη συκοφαντία μέχρι τον εκβιασμό και το ρουσφέτι. Σε κάποιες σχολές, π.χ. Νομική, έφτασαν σε σημείο να απειλούν υποψηφίους της ΠΚΣ, και σε άλλες περιπτώσεις να τάζουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε όσους το επόμενο διάστημα θα υπηρετήσουν τη θητεία τους στο στρατό.

Μέχρι και ο υπουργός Παιδείας «επιστρατεύτηκε», προκειμένου κυρίως η κυβερνητική παράταξη να καταφέρει να βγει αλώβητη από τις φετινές εκλογές. Μέσα από εκδηλώσεις παρουσιάζεται το ευρωπαϊκό όραμα, η πολιτική εναρμόνισης των ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά των ευρωπαϊκών χωρών. Επιλογές που πίσω από τα μεγαλόσχημα λόγια κρύβουν την πλήρη απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενα πράγμα δεν μπορούν όμως να κρύψουν. Πως ακόμη και στο χώρο της εκπαίδευσης η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα επιλέχθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Το παραδέχτηκε ο Π. Ευθυμίου χτες από τη Θεσσαλονίκη, όταν δήλωσε πως «η Β. Ελλάδα αποκτά έναν νέο στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι προνομιακός για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών (που εκπορεύονται από το ρόλο της). Επομένως, πρέπει με κάθε τρόπο όλοι να συμβάλουμε για την κατάκτηση του νέου ρόλου και σ' αυτό το επίπεδο».

Γι' αυτό οι φοιτητές με την ψήφο τους θα πρέπει να πάρουν θέση και στο ζήτημα της διαρκώς εντεινόμενης εμπλοκής της χώρας στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Και να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα των ΠΚΣ, με το οποίο τους προτρέπει «να παραμερίσουν τους θιασώτες της υποταγής και της διάλυσης του φοιτητικού κινήματος, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ενισχύσουν αποφασιστικά με την ψήφο τους τα πλατιά ενωτικά ψηφοδέλτια της σύγκρουσης και της νίκης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ