Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουρτουνιασμένη αντιιμπεριαλιστική λαοθάλασσα

- Ξεκινάμε!

Το σύνθημα ακούγεται από τα στελέχη της ΕΕΔΥΕ και η πορεία αρχίζει. Προπορεύεται το πανό της ΕΕΔΥΕ, που αναγράφει το σύνθημα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. STOP στην ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Οχι στη ΝΑΤΟποίηση - Διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», είναι το πρώτο σύνθημα που έρχεται να δονήσει την πορεία. Και τα συνθήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο, καθώς οι φιλειρηνιστές με βήμα ταχύ αφήνουν πίσω τους τα χιλιόμετρα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Η πορεία φτάνει στη Νέα Μάκρη. Ο δήμος προσφέρει νερά στους οδοιπόρους της ειρήνης, ενώ απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ι. Λουίζος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Β. Αναγνώστου και η πορεία συνεχίζει. Επόμενη στάση των φιλειρηνιστών η Ραφήνα. Λίγο νερό, μια ανάσα και «συναγωνιστές συνεχίζουμε».

«Συνοδοιπόρος» ο καιρός

Με τον καιρό «συνοδοιπόρο», οι μαραθωνοδρόμοι της Ειρήνης συνεχίζουν στο δρόμο προς το Πικέρμι. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι οδοιπόροι όλων των ηλικιών δε σταματούν να δηλώνουν με πείσμα και αποφασιστικότητα την άρνησή τους να συμμετάσχουν στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια για την περιοχή των Βαλκανίων και τη θέλησή τους να ζήσουν αυτοί, αλλά και οι επόμενες γενιές με ειρήνη.


«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτου», είναι μερικά μόνο απ' τα δεκάδες συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδρομή. Κι όταν το καραβάνι της ειρήνης φτάνει στο Πικέρμι - στο σημείο όπου στις 21 Ιουλίου του 1944 εκτελέστηκαν 54 πατριώτες απ' τους Γερμανούς - γίνεται διάλειμμα μιας ώρας - πρόκειται για τη μεγαλύτερη στάση της μαραθώνιας πορείας - και ένας σύντομος χαιρετισμός απ' τον πρόεδρο του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης και Περιχώρων Γ. Κόκκαλη.

«Μόλις πριν μια βδομάδα οι Αμερικανοί γκάνγκστερ ανακοίνωσαν ότι ο ελληνικός λαός, το φιλειρηνικό κίνημα είναι τρομοκράτες. Ομως το ρόλο του τρομοκράτη παίζει η ελληνική κυβέρνηση, που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Γιατί η κυβέρνηση Σημίτη θέλει να μας φέρει πίσω, σε εποχές που στρατοδικεία και παρακρατικοί δολοφονούσαν ειρηνιστές», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κόκκαλης. Αμέσως μετά οι αντιστασιακοί μαζεύτηκαν μπροστά στο μνημείο των 54 πεσόντων και τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς»...

Κόντρα στο «φόρτε» του μεσημεριού

Το καραβάνι της ειρήνης με την ίδια ζωντάνια, με το ίδιο πείσμα - και παρά το φόρτε του μεσημεριού - ξεκινά για τον επόμενο σταθμό της μεγάλης πορείας, την Παλλήνη. Εκεί όπου βρίσκεται, τιμής ένεκεν, το άγαλμα του μεγάλου Γρ. Λαμπράκη. Στο χώρο αυτό, όπου αθλούνται τα παιδιά και οι νέοι του Δήμου Παλλήνης, πραγματοποιείται και η ανάλογη εκδήλωση. Ο δήμαρχος της πόλης Σπύρος Κωνσταντάς και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής Δ. Μαντζούρης καλωσορίζουν τους μαραθωνοδρόμους και καταγγέλλουν στους χαιρετισμούς τους την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει παραχωρήσει το Λιτόχωρο στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών της Βαλκανικής.

Χαιρετισμό απευθύνει και η εκπρόσωπος της ΟΓΕ, Μαρίζα Κιτάνη, η οποία συνδέει την αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική πορεία με τη γιορτή της Μητέρας, λέγοντας: «Μάνα Ελληνίδα να συνεχίσεις να επαγρυπνείς και να μαθαίνεις τα παιδιά σου να αγωνίζονται και να αντιστέκονται όπως εσύ. Είναι χρέος!». Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα «του ανθρώπου, του ειρηνιστή, του αθλητή, του επιστήμονα, του πρωτοπόρου» Γρ. Λαμπράκη, απ' τους Σπ. Κωνσταντά, Δ. Μαντζούρη, απ' τα παιδιά του Γιώργο και Γρηγόρη Λαμπράκη και απ' τον συνοδοιπόρο του Λαμπράκη στην πρώτη πορεία ειρήνης - πριν 37 χρόνια - Μπάμπη Παπαδόπουλο. Στο τέλος της εκδήλωσης μια μικρή ομάδα, απ' τα 600 παιδιά που μαθαίνουν ελληνικούς χορούς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης, προσφέρουν θέαμα και ψυχαγωγία. Αμέσως μετά οι ειρηνοδρόμοι παίρνουν τη θέση τους πάλι στο δρόμο. Επόμενος σταθμός η πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Πάμε, λοιπόν.

Με το σύνθημα «Κυβέρνηση Σημίτη - Υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» πολλοί φίλοι της Ειρήνης υποδέχονται τους ειρηνοδρόμους στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Στην εκδήλωση που ακολουθεί απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Σ. Κώτσης και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Μπ. Βορτελίνος.

Ο δήμαρχος, απευθυνόμενος - όπως λέει - στους συνοδοιπόρους του Γρ. Λαμπράκη, τονίζει ότι «η ενδυνάμωση του φιλειρηνικού κινήματος είναι απαραίτητος όρος και βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση αγωνιστικών συνειδήσεων που θα παλέψουν για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας. Μόνο έτσι - συνεχίζει - μπορεί η Ελλάδα να βγει έξω από τον παγκόσμιο καταμερισμό και τα σχέδια των Αμερικάνων». Ο δήμαρχος καταλήγει λέγοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και έχει το χρέος «να συμβάλει στη διαμόρφωση ρευμάτων πάλης για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Παίρνοντας το λόγο Μπ. Βορτελίνος, επισημαίνει ότι «σήμερα βαδίζουμε στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, των εκατομμυρίων αγωνιστών για την ειρήνη, για να καταδικάσουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια». Το ΠΑΜΕ - συνεχίζει - έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, όταν «μαζί πορευόμασταν πέρυσι στις εκατοντάδες πορείες ενάντια στο βάρβαρο πόλεμο του εγκληματικού μετώπου του ευρωΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετείχε ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση και με τον τρόπο τους όλες εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που ευαγγελίζονται την ΟΝΕ και τη μεσαιωνική τάξη πραγμάτων».

Παρόντες στην εκδήλωση και οι εκπρόσωποι των κινημάτων για την ειρήνη από την ΗΠΑ, Μ. Ντόρις, το Βέλγιο, Τ. Σπίερ και Λ. Πράντερ, καθώς και τετραμελής αντιπροσωπεία από τη Γερμανία.

Το χρέος επιτελέστηκε

Μετά τη λήξη της μικρής εκδήλωσης στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, οι μαραθωνοδρόμοι ξεχύνονται προς την Αθήνα. Εχουν πια πολλαπλασιαστεί, μια που σ' όλες τις στάσεις που έχουν κάνει νέες φουρνιές από αγωνιστές της Ειρήνης έχουν προστεθεί στη «στρατιά» τους. Ομως οι «εισροές» δεν έχουν τελειώσει. Συνεχίζουν και - μάλιστα - πυκνώνουν, όσο οι αγωνιστές της Ειρήνης «καταπίνουν» και τα τελευταία χιλιόμετρα.

Μικρή στάση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ευκαιρία για να θυμηθούν - και να θυμίσουν στους παρευρισκόμενους - τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic mix», τονίζοντας ότι πρόκειται για «πρόβα τζενεράλε» νέας πιο σκληρής επέμβασης που ετοιμάζουν τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Το σύνθημα που κυριαρχεί ποιο άλλο; «Θέλουμε στρατό δημοκρατικό, όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό».

Στη γέφυρα της Κατεχάκη επιφωνήματα θαυμασμού ξεφεύγουν από τα στόματα των δημοσιογράφων που καλύπτουν την πορεία καθώς «ανακαλύπτουν» το μέγεθός της. Μια φουρτουνιασμένη αντιιμπεριαλιστική λαοθάλασσα, που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.

Οι ειρηνοδρόμοι ακούραστοι συνεχίζουν, πλησιάζοντας προς το κέντρο της Αθήνας. Τα συνθήματα γίνονταν ολοένα και πιο δυνατά. Φτάνοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 15 δεκάδες κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ σε παράταξη, το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ακούγεται πιο δυνατά από ποτέ, ενώ τα μεγάφωνα στέλνουν σαφές μήνυμα: «Ο βρώμικος πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας επέδειξε με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών, ανέδειξε το φρικαλέο πρόσωπο της νέας τάξης πραγμάτων. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές».

Με άριστη διάταξη, προστατεύοντας με ίδιες δυνάμεις τον κορμό της πορείας από προκλήσεις και πιθανές προβοκάτσιες, οι φιλειρηνιστές περνούν «ξυστά» δίπλα από τα παρατεταγμένα ΜΑΤ και με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν το δρόμο τους προς την πλατεία Συντάγματος. Στην κεφαλή της πορείας έχουν τώρα τεθεί οι αντιπρόσωποι από τις χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από το πλήθος που γεμίζει δεξιά και αριστερά τα πεζοδρόμια, μετά από δώδεκα περίπου ώρες πορεία, φθάνουν στην πλατεία Συντάγματος. Το χρέος στο Λαμπράκη και στη ζωή έχει επιτελεστεί. Και η ικανοποίηση στα κουρασμένα, αλλά λαμπερά πρόσωπα όλων κάτι παραπάνω από φανερή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ