Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΙΣΤΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Κρύβεται στο «ημίφως» η κυβέρνηση
  • Καταγγέλλει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, συγκαλεί «κεκλεισμένων των θυρών» τη συνάντηση στο Ζάππειο, ενώ δεν έχει καλέσει ακόμα την ΕΣΗΕΑ
  • Αιφνίδια παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στην αδιαφάνεια και στην προστασία των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων «βουλιάζει» διαρκώς η κυβέρνηση, αφήνοντας έτσι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της και τα όρια της πρωτοβουλίας για τις σχέσεις των δημοσιογράφων με το δημόσιο.

Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο να καταγγέλλει και να στηλιτεύει τη δημοσίευση των λιστών, αλλά επιχειρεί να μαζέψει και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα και να «ξεχαστεί» τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη, οπότε πρέπει να δημοσιεύσει τις λίστες με τα «γαλάζια παπαγαλάκια».

Δεν είναι τυχαίο ότι η επόμενη συνάντηση κομμάτων και δημοσιογραφικών ενώσεων στο Ζάππειο, την ερχόμενη Πέμπτη, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και ΜΜΕ! Ακόμα χειρότερα, δεν έχει στείλει καν πρόσκληση στην ΕΣΗΕΑ! Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει να φοβάται τη διαφάνεια και προτιμά να κινείται στην ασφάλεια του μισοσκόταδου.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή αιφνιδιαστική παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, σε πρώτη φάση, ζητά από την ΕΣΗΕΑ - και για λόγους «αμεροληψίας» και από τον υπουργό Επικρατείας - διευκρινίσεις αναφορικά με τη νομική βάση(!) πάνω στην οποία στηρίχτηκε η δημοσιοποίηση των («μισών») καταστάσεων των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο.

«Η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν είναι συμβατή, με όσα ισχύουν και πρέπει να ισχύουν σε αυτή τη χώρα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων», διακήρυξε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «ουδείς νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει ονόματα»! Αλλη μια φορά «έδειξε» προς την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία περί «ισοπέδωσης».

Στο μεταξύ, μέσω ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γνωστό χτες ότι συνεδρίασε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία με έγγραφο που έστειλε στον Θ. Ρουσόπουλο ζητά «να γνωστοποιήσει τη νομική βάση υπό το πρίσμα της οποίας εδόθη στην ΕΣΗΕΑ η κατάσταση των εργαζομένων δημοσιογράφων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Στη δήλωσή του ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρει ότι θα ενημερώσει την Αρχή για «τη νομική βάση σύμφωνα με την οποία όφειλα να ενεργήσω και ενήργησα» και η οποία, όπως αναφέρει, «είναι γνωστή και πολλές φορές την έχω επικαλεστεί δημοσίως».

Παρόμοιο έγγραφο απέστειλε η Αρχή και στην ΕΣΗΕΑ, καλώντας τον πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών «σε ακρόαση», γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τις επίμαχες λίστες!

ΕΣΗΕΑ: Θέλουν να κλείσουν το θέμα

Ο υπουργός Επικρατείας επιχειρεί να κλείσει το θέμα άρον άρον, διαπιστώνει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκτιμώντας ότι με τη στάση του ο Θ. Ρουσόπουλος επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή του ότι «πραγματικός στόχος του δεν ήταν η διαφάνεια αλλά οι εντυπώσεις και το "ανακάτεμα της τράπουλας"».

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών σημειώνει: «Αφού πρώτος (σ.σ. ο Θ. Ρουσόπουλος) έδωσε το έναυσμα για να προκληθεί ο θόρυβος και αφού συνέβαλε τα μέγιστα για να καλλιεργηθεί η σύγχυση ανάμεσα σε "μυστικά κονδύλια", "μαύρες λίστες" κλπ. και τους καταλόγους απασχολουμένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαβίβασε στην ΕΣΗΕΑ τους γνωστούς ελλιπείς καταλόγους που αφορούν το 2003. Η ταυτόχρονη επισήμανσή του ότι δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τάχα για να προστατευτούν προσωπικά δεδομένα αποδεικνύει ότι ο υπουργός Επικρατείας επιδίωκε να κλείσει το θέμα. Πολύ περισσότερο όταν έχει δεσμευτεί ότι στις αρχές Απριλίου θα δώσει τα στοιχεία που αφορούν το 2004».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «η πλήρης διαφάνεια είναι προς όφελος των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης», το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παραθέτει συγκεκριμένα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της δημοσιότητας των λιστών, ενώ απαντά και στις επικρίσεις που ακούγονται στο εσωτερικό της Ενωσης.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι για τη σύγχυση ανάμεσα στις «μυστικές», «μαύρες λίστες» κλπ. και στους καταλόγους δεν ευθύνεται στο ελάχιστο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι αυτοί που τη δημιούργησαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται νόμιμα και ευσυνείδητα στο δημόσιο όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα αλλά απεναντίας προς όφελός τους είναι να ζητούν τη δημοσιοποίηση, για να μη μένουν στο σκοτάδι εκείνες οι λίγες περιπτώσεις που αποτελούν τη βάση για ισοπεδωτική κριτική. Επίσης, χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «τελική» και «οριστική» τη συνάντηση της Πέμπτης στο Ζάππειο «χωρίς προηγουμένως να έχει θέσει με σαφήνεια τα σημεία διαλόγου και τις προτάσεις του επί συγκεκριμένων θεμάτων», ενώ αναφέρει ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση! Μεγαλύτερη πρόκληση όμως χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καλεί τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ «σε ακρόαση».

Μ. Μαθιουδάκης: Η ευθύνη στον υπουργό

«Πιστεύω, κύριε υπουργέ, ότι η εκ μέρους σας παράδοση του καταλόγου με την επισήμανση για μη δημοσιοποίηση προκάλεσε τη δαιμονοποίηση της "λίστας" και την ενοχοποίηση των συναδέλφων που περιλαμβάνονται σε αυτή». Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαν. Μαθιουδάκης, σε επιστολή που έστειλε χτες στον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο. Αναφέρει ακόμα ότι περιμένει τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν απασχοληθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον «Αθήνα 2004», κλπ., προκειμένου να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν πραγματικές περιπτώσεις πολυθεσίας στο δημόσιο και τυχόν παραβίαση του δημοσιογραφικού ασυμβίβαστου.

  • «Ουδείς δημοσιογράφος απασχολείται επ' αμοιβή στην υπηρεσία μας». Αυτή την απάντηση έδωσε με δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) σε χτεσινό δημοσίευμα της «Αυριανής», σύμφωνα με το οποίο 46 δημοσιογράφοι απασχολούνται στην Υπηρεσία...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ