Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνα για... μεγιστοποίηση των κερδών

Αν και οι δυνατότητες των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ευρεσιτεχνία και τις νέες τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το έργο που παράγεται σε γνώση είναι μεγάλο, εντούτοις η μετατροπή της γνώσης σε πράξη, δηλαδή η πρακτική εφαρμογή των ευρεσιτεχνιών, είναι δυσανάλογη. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα πλαίσια σχετικής έκθεσης που γίνεται στο Ζάππειο.

Ο λόγος που η γνώση δε μετατρέπεται σε πρακτική εφαρμογή οφείλεται στην εγκατάλειψη των ερευνητών, οι οποίοι πέρα από το δικό τους μεράκι, ουσιαστικά δε στηρίζονται ούτε οικονομικά (στο βαθμό που θα έπρεπε), αλλά ούτε σε ό,τι αφορά την απασχόλησή τους. Αντίθετα, οι ερευνητές υποχρεούνται να καταφεύγουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, μία από τις βασικές πτυχές της δραστηριότητας της Γραμματείας θα είναι η σύνδεση της παραγωγής γνώσης με την παραγωγή έργου. Ωστόσο, όμως, αυτές οι αναφορές δεν αρκούν, αφού η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στα πλαίσια ενίσχυσης των ερευνητικών προγραμμάτων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αγνοώντας επιδεικτικά τη μεμονωμένη έφεση στην ευρεσιτεχνία. Ομως, παρά τα κονδύλια που υπόσχεται η κυβέρνηση για την έρευνα και την τεχνολογία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού είναι γνωστό ότι το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ