ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ θα συναντηθούν, για πρώτη φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο άνδρες αποδέχτηκαν την πρόσκληση που απηύθυνε επισήμως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, και έτσι στις 8 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν στην πρώτη ισραηλινο - παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, των τελευταίων 4 χρόνων. Οπως έγινε γνωστό, στο Σαρμ ελ Σέικ θα μεταβεί και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, ενώ δε διευκρινίστηκε αν θα παρευρεθεί και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, η οποία στις 6 - 7 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό βήμα». Επίσης, διά στόματος της Ράις, άφησε να εννοηθεί ότι «προκειμένου να υποστηρίξει τον Αμπάς του οποίου τις πολιτικές προσπάθειες εκτιμά, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας». Παραλλήλως, η Ράις αναμένεται να ζητήσει από την ισραηλινή ηγεσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της παλαιστινιακής οικονομίας. Παραλλήλως, την υποστήριξή τους στον Αμπάς εξέφρασαν, χτες, η τουρκική ηγεσία αλλά και ο Ιορδανός μονάρχης και ο Σύρος Πρόεδρος, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Αμμάν.
Στο Κάιρο, χτες βρέθηκαν και εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ», που είχαν συναντήσεις με Αιγυπτίους αξιωματούχους ασφαλείας με θέμα το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Οπως δήλωναν ηγετικά στελέχη της «Χαμάς», οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να σταματήσουν τις επιθέσεις, αρκεί ο ισραηλινός στρατός να πράξει το ίδιο και αρκεί να προχωρήσει σε απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων και σε αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Πιθανώς, οι συνομιλίες αυτές της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ» στο Κάιρο να καταλάβουν κάποιο μέρος από τις συζητήσεις που θα έχει, σήμερα, με τον Αριέλ Σαρόν ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Εντούτοις, ήδη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι έχουν δρομολογηθεί ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους, όπως είναι ο τερματισμός της καταδίωξης Παλαιστινίων μαχητών, εφόσον αυτοί καταθέσουν τα όπλα, καθώς και η υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις σημερινές θέσεις τους. «Καλή θέληση» πάντως δε φαίνεται να υπάρχει στο θέμα των εποικισμών, καθώς, όπως κατήγγειλε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now οι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης, και ιδιαίτερα οι 6 μεγαλύτεροι, που υπάρχει σχέδιο να προσαρτηθούν στο Ισραήλ, αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα εκτός των ορίων τους.