Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στο κουλουάρ του ντόπινγκ!

Ο σύγχρονος αθλητής δεν είναι παρά ένα «άθλιον ώριμον θύμα», έτοιμος για την αρένα του ακριβοπληρωμένου θεάματος...

Το 14,8% των συμπληρωμάτων διατροφής που καταναλώνονται παγκοσμίως σε γυμναστήρια περιέχουν στερεοειδή αναβολικά, χωρίς βεβαίως να υπάρχει η σχετική αναγραφή στην ετικέτα. Στην Ευρώπη, το ποσοστό των συμπληρωμάτων διατροφής με στερεοειδή αναβολικά υπερδιπλασιάζεται και εκτινάσσεται στο 30%!

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 2004, παρουσιάστηκαν πρώτα στην Ισπανία και χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Γεώργιο Τόλη, αναπληρωτή καθηγητή της Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Δημ. Παναγιωτόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθήνας και γραμματέα της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου και την Ιωάννα Μάστορα, διδάσκουσα της Ολυμπιακής Αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα στις 29-30 Γενάρη 2005.

Τα συμπληρώματα διατροφής, υπογράμμισε ο Δ. Παναγιωτόπουλος, έχουν ένα και μοναδικό νόημα: Την εξισορρόπηση της διαταραγμένης διατροφής στο ημερήσιο διαιτολόγιο και σε καμιά περίπτωση την άνευ λόγου προσθετική σημασία της. «Τούτο, συνέχισε, έχει μεγάλη σημασία για τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό, επειδή είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί απόλυτα το αν και πότε υφίσταται μη ισορροπημένη διατροφή, οπότε τότε και μόνο βρίσκει έδαφος η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής». Και κατέληξε: «Ακόμα περισσότερο τούτο αποκτά νόημα, επειδή στις μέρες μας, που η τάση μεγιστοποιημένης σωματικής απόδοσης έχει αγγίξει τα όριά της με τη χρήση διαφορετικών μεθόδων, όπως το ντόπινγκ, δε μένει πια κανένα περιθώριο ότι τα συμπληρώματα διατροφής δε βρίσκονται στον ίδιο διάδρομο με το ντόπινγκ».

Μετά την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την εισβολή των χορηγών - ιδίως «μετά και την ευγενή επικάλυψη, που προσδίδει ο τίτλος του χορηγού» - την άμεση εμπλοκή των αθλητών με οικονομικά μέσα και τη διαχείριση υπέρογκων ποσών από τους παράγοντες του αθλητισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το ντόπινγκ έχει αναχθεί σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, επισήμανε ο Δ. Παναγιωτόπουλος.

«Σύμφωνα - πρόσθεσε - με έρευνα, σε ποσοστό 58%, οι αθλητές βεβαιώνουν ότι αν και γνωρίζουν το νόμο και τις συνέπειές του, παρά ταύτα δεν τους ενδιαφέρει η ποινή και η ηθική μείωση που θα υποστούν, αρκεί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μην έχουν οικονομική βλάβη. Στα πορίσματα του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου καταγράφηκε ότι οι αθλητές, αν και γνωρίζουν ότι λαμβάνοντας απαγορευμένες ουσίες βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους, με πιθανή συνέπεια τον πρόωρο θάνατό τους, σε ηλικία 40 ετών, δηλώνουν ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει προκειμένου να γευτούν τη μέγιστη δόξα κατάκτησης ολυμπιακής νίκης».

«Οι παρενέργειες - είπε ο Γ. Τόλης - από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι πολλές και πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και επηρεάζουν όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Σύμφωνα με στοιχεία, η αναβολική δράση των ουσιών αυτών είναι περισσότερο έντονη και εμφανής στις γυναίκες και τους εφήβους. Οι δύο αυτές ομάδες δέχονται τη μεγαλύτερη επίδραση των αναβολικών διότι αυξάνουν πολύ τη μυϊκή τους μάζα, αλλά παράλληλα υφίστανται και τις περισσότερες βλαπτικές δράσεις».

«Τα κρούσματα από τη χρήση αναβολικών συνεχώς αυξάνονται», είπε η Ιω. Μάστορα και ανέφερε ότι στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 3.500.000 νέοι απάντησαν ότι έκαναν χρήση αυτών των ουσιών. Στις ΗΠΑ 3-11% των μαθητών Γυμνασίου ανέφεραν ότι έκαναν χρήση τέτοιων απαγορευμένων ουσιών.

Ενας τρόπος, όπως αναφέρθηκε, ντόπινγκ είναι και η διακοπή κύησης. Δηλαδή μια αθλήτρια μένει έγκυος τρεις ή τέσσερις μήνες πριν τους αγώνες και στη συνέχεια κάνει έκτρωση - που συνήθως παρουσιάζεται ως αποβολή. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογεί τις αυξημένες ουσίες στον οργανισμό της σε περίπτωση αντιντόπινγκ ελέγχου. Ομως αυτές οι επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις σε περίπτωση που κρατήσουν το παιδί, όπως υπογράμμισε ο Γ. Τόλης.

Ετσι ο σύγχρονος αθλητής δεν είναι παρά ένα «άθλιον, ώριμον θύμα, έτοιμος για την αρένα του ακριβοπληρωμένου θεάματος, με ό,τι τούτο συνεπάγεται» όπως τόνισε ο Δ. Παναγιωτόπουλος.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ