Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κοιμητήριο... παραεπιτροπών!

Θέλεις να ενταφιάσεις ένα πρόβλημα, ένα αίτημα, μια πρόταση. Κάνε μια επιτροπή να μελετήσει, να μελετήσει, να μελετήσει. Κάνε μια επιτροπή για να εξετάσει ένα κατεπείγον θέμα, όπως για παράδειγμα η Εξεταστική της Βουλής. Η πείρα δείχνει ότι το πρόβλημα θα περάσει «του λιναριού τα πάθη». Οτι για την προώθηση του ζητήματος θα συσταθεί μια άλλη επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα συζητήσουν, θα ξανασυζητήσουν, θα πλησιάσουν σε κάποια πρόταση που θα την παραπέμψουν για επεξεργασία σε δύο ή τρεις υποεπιτροπές.

Σ' αυτήν τη σκυταλοδρομία από επιτροπή σε επιτροπή, το θέμα απαξιώνεται, οι φάκελοι της γραφειοκρατίας φουσκώνουν από έγγραφα αλληλοαναιρούμενα, οι επιμέρους εισηγήσεις αλληλογρονθοκοπούνται και τελικά δημιουργείται ακόμη μια επιτροπή για να θέσει το πρόβλημα στο... αρχείο.

Κατά τη δαιδαλώδη αυτή διαδρομή, οι ενδιαφερόμενοι για την επίλυση των προβλημάτων τους φορείς, οργανισμοί και πρόσωπα πέφτουν από το ζεστό στο κρύο, από την ελπίδα και την αισιοδοξία στην απαισιοδοξία.

Εκνευρίζονται, φωνάζουν, διαμαρτύρονται και με εξαντλημένες τις δυνάμεις τους... εγκαταλείπουν. Οσοι είναι πεισματάρηδες και διαθέτουν ακόμη αποθέματα αντίστασης και διεκδίκησης επανέρχονται και εισπράττουν τη σύσταση μιας ακόμη... επιτροπής, ή μιας ΣΔΟΕ.

Προφητικοί οι ποιητές, όπως ο Θ.Σ. ΕΛΙΟΤ στο κορυφαίο ποιητικό του έργο που κυκλοφόρησε το 1922 και αργότερα στα ελληνικά, σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη γράφει σκωπτικά για το θέμα αυτό, κάτι που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Να εξετάσει την ύδρευση, μια επιτροπή έχει διοριστεί. Για τα δημόσια έργα, πρωτίστως για την ανοικοδόμηση των οχυρωματικών, μια επιτροπή έχει διοριστεί.

Μια επιτροπή να διαπραγματευτεί την αιώνια... ειρήνη. Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι βελών και ακοντίων κι οι σιδηρουργοί όρισαν μια μεικτή επιτροπή να διαμαρτυρηθεί για τη μείωση των παραγγελιών..., ωστόσο οι φύλακες στα σύνορα παίζουνε ζάρια και στους βάλτους κοάζουν τα βατράχια!!!


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ