Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνένοχοι στο στημένο διάλογο

Αποκαλυπτική είναι η στάση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ενόψει του περίφημου «εθνικού διαλόγου», μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει συναίνεση στο κυβερνητικό της πρόγραμμα και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που επιβάλει η ΕΕ. Η εμπειρία από τους προηγούμενους «κοινωνικούς διαλόγους» με τα καταστροφικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελέσματα, αλλά και το ίδιο το προαποφασισμένο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία, φέρνει στην επιφάνεια τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που επιλέγουν να συμμετάσχουν.

Η ΟΛΜΕ, η οποία δηλώνει ότι συμμετέχει στο διάλογο με εκπροσώπους της, απαριθμεί μια σειρά χαρακτηριστικών τα οποία πρέπει να έχει αυτός, ανάμεσα σε αυτά να μη γίνει προσπάθεια να επιβληθούν προειλημμένες αποφάσεις, να συμπεριλάβει όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης, «να μην είναι προσχηματικός και αποπροσανατολιστικός», να δημιουργεί δεσμεύσεις για την κυβέρνηση σε συμπεράσματα και προτάσεις επί των οποίων υπάρχει σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών φορέων» κλπ. Δηλώνει δε ότι η συνέχεια της παρουσίας της ομοσπονδίας στο διάλογο θα εξαρτηθεί από το αν διασφαλίζονται οι παραπάνω όροι. Ωστόσο, η τακτική της συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες με... επιφυλάξεις, έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν και είναι το ίδιο συνένοχη με την άνευ όρων συμμετοχή.

Μόνο οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουν καλέσει σε στάσεις εργασίας και συντονισμό της πάλης, για να δοθεί απάντηση στο στημένο διάλογο.

Πλάτη επίσης στο στημένο διάλογο βάζουν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και οι ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), συμμετέχοντας στο ΕΣΥΠ και καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να λυθούν τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα των ιδρυμάτων. Παράλληλα όμως, λόγω της αγανάκτησης που κυριαρχεί στα ιδρύματα, αναγκάζονται να «στηρίξουν» τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και να «συμμετέχουν» - στα λόγια μόνο - και στα αυριανά συλλαλητήρια. Ειδικά στην ΠΟΣΔΕΠ, η απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια προήλθε μόνο μετά από πίεση της ΔΗΠΑΚ στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Αντίστοιχα η ΟΣΕΠ ΤΕΙ, κάτω από το γενικό αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης και προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης Εκπαίδευσης, έχει κηρύξει για αύριο τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.).

Αυτά για να βγαίνουν συμπεράσματα από τους εργαζόμενους στην Εκπαίδευση, ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν και ποιοι αυτοί που στηρίζουν τους αγώνες.


Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ