Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΕΒ
Κοινός στόχος η «ανταγωνιστικότητα»

Σε αγαστή συνεργασία ΣΕΒ και ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν την καλύτερη σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σε συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο συζητήθηκαν τα ζητήματα της επέκτασης του προγράμματος της «επιχειρηματικότητας» αλλά και γενικότερες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας είχε ξεκινήσει πιλοτικά στα σχολεία από την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΣΕΒ και με στόχο να «μυήσει» τους νέους από το δημοτικό ακόμα στις «αξίες» της ελεύθερης αγοράς, όχι βέβαια μόνο σαν μελλοντικούς επιχειρηματίες, αλλά κυρίως ως αυριανούς εργαζόμενους, με συνειδήσεις πλασμένες όπως τις θέλουν οι επιχειρήσεις. Χτες, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως πιλοτικό και μπορεί να επεκταθεί. Οπως είπε, θα το μελετήσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις στα ΙΕΚ και στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης «και εκεί είναι απολύτως απαραίτητο η γνώση που παρέχεται να έχει απόλυτη σχέση με την έννοια της ανταγωνιστικότητας, της πραγματικότητας, της αγοράς εργασίας και επιχειρείν», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την επιθυμία του Συνδέσμου να συμβάλει στην προσπάθεια για «ανταγωνιστικότητα» και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης καθώς και σε θέματα διά βίου κατάρτισης. Εκανε μάλιστα λόγο για σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του ΣΕΒ για να εξεταστούν τα παραπάνω.

«Θέλω να σημειώσω ότι έχει τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά γενικότερα στη στρατηγική της Λισαβόνας να δούμε την Παιδεία και την Εκπαίδευση συνδεδεμένη με την κοινωνική πραγματικότητα και στο τέλος να μετρήσουμε και την κοινωνική αποτελεσματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «τελικά αυτό είναι η απάντηση στα προβλήματα». Δηλαδή, κατά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η λύση στα προβλήματα βρίσκεται στην προσαρμογή στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που εκφράζονται μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο δικαίωμα στη δουλιά με δικαιώματα. Μια στρατηγική που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση στις λαϊκές ανάγκες και που απαιτεί μια Παιδεία ταξική, εμπορευματοποιημένη, στραμμένη στην κατάρτιση σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με τον ΣΕΒ στο φόντο του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση(2020-07-15 00:00:00.0)
Στη «διά βίου μάθηση» όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα(2007-05-11 00:00:00.0)
ΕΝΤΑΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ στα εργασιακά δικαιώματα(2006-03-25 00:00:00.0)
Οι βιομήχανοι απαιτούν πλήρη υποταγή της Παιδείας(2004-05-27 00:00:00.0)
Η κοινωνία να στηρίζει τους επιχειρηματίες(2004-05-27 00:00:00.0)
Στα σχολεία οι «αξίες» της ελεύθερης αγοράς(2002-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ