Αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η... διεκδίκηση αύξησης 3,5%, διευκολύνοντας έτσι τους εργοδότες και ικανοποιώντας τις κυβερνητικές επιθυμίες για στήριξη της ΟΝΕ
Σύμβουλοι της ΔΑΣ στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ |
Στηρίζοντας για άλλη μια φορά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών ψήφισαν - μετά από πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου - να διαπραγματευτούν αυξήσεις 1% πάνω από το ποσοστό του τρέχοντος πληθωρισμού. Δηλαδή, 3,5% και σε περίπτωση διετούς σύμβασης 3,5% και 3,7% αντίστοιχα για κάθε έτος. Σε μια προσπάθεια να ενδυθούν «αγωνιστικό μανδύα» για να καλύψουν τις ευθύνες τους, εξουσιοδότησαν την Εκτελεστική Επιτροπή να... εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση, αν... οι εργοδότες δε δεχτούν την πρότασή τους.
Ο Γ. Μαυρίκος, εκ μέρους της ΔΑΣ, αποκάλυψε στην τοποθέτησή του τις ευθύνες των τριών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση για την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της ΕΓΣΕΕ και ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΜΕ για 250.000 δρχ. κατώτερο μισθό και 10.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο.
Στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας, η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΑΠ) εμφανίστηκε τάχα αποστασιοποιημένη από την πλειοψηφία, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πλήρη συμφωνία και ταύτιση με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Ετσι, δεν ψήφισε την «πρασινογάλαζη» πρόταση, καταθέτοντας δική της πρόταση. Ομως και αυτή η «αποστασιοποιημένη» πρόταση της ΑΠ είναι μακριά από τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.
Σε αγωνιστικές «κορόνες» κατέφυγε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, για να κρατήσει τα προσχήματα, λέγοντας πως δε θα συναινέσει με τις αξιώσεις των εργοδοτών, που στην τελευταία συνάντηση είχαν προτείνει 2,5% αυξήσεις, και πως θα... αντιδράσει με κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλης, αφού έκλινε τη λέξη ενότητα σε όλες τις πτώσεις και αφού κριτικάρισε το πρόεδρο της ΓΣΕΕ για το ότι δεν ακολούθησε σωστή τακτική στις διαπραγματεύσεις, συμφώνησε στο σύνολο της πρότασής του.
Ο Α. Καλύβης,από την Αυτόνομη Παρέμβαση, θυμήθηκε ξαφνικά να διαφοροποιηθεί και πρότεινε κατώτερο μισθό 165.000 δραχμές. Και αυτό χωρίς πρόγραμμα διεκδίκησης, αφού διαφώνησε με το να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις, με το σκεπτικό «να μη γίνει απεργία για την απεργία»!!!
Στη χτεσινή ολομέλεια έγινε συμπλήρωση και αλλαγή του προεδρείου της ΓΣΕΕ, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από αυτό των συνδικαλιστών της ΔΑΣ. Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου κατέλαβε ο Α. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση). Τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα ο Σ. Στάμου, του οργανωτικού γραμματέα ο Σ. Κωλέτσης και του αναπληρωτή οργανωτικού γραμματέα ο Λ. Αραζού. Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων ισχυρίστηκαν πως στο προεδρείο δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και ζήτησαν από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ να επιστρέψουν στο προεδρείο.
Απαντώντας στην έκκληση αυτή, ο Γ. Μαυρίκος, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο προεδρείο καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ιδεολογική - πολιτική μονοφωνία από τις τρεις παρατάξεις που κινούνται παράλληλα, με διαφορετικές «αποχρώσεις».
Αμέσως μετά την εκλογή του νέου προεδρείου ο Γ. Μαυρίκος δήλωσε στο «Ρ»:«Η παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης με τη συμμετοχή της και στο σημερινό προεδρείο, αντικειμενικά σύρεται ακόμη περισσότερο στο τέλμα της συναίνεσης και το συμβιβασμό, στηρίζοντας την πολιτική των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Τώρα πια οι ευθύνες όσων νομιμοποίησαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσων συνειδητά γίνονται "ντεκόρ" στο άλλοθι που ανεπιτυχώς αναζητά ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, είναι πιο ξεκάθαρες και πιο μεγάλες».
Μετά την παραίτηση από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ του Γ. Στολίδη, λόγω της εκλογής του ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τη θέση του πήρε η Μαρία Φραγκιαδάκη.
Επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ εξαπέλυσαν τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΑΠ, που το κατηγόρησαν ότι είναι κίνηση διασπαστική, που θέλει συνδικάτα «μικρά και καθαρά», όργανα «κομματικών μηχανισμών», χωρίς σταθερή γραμμή, αφού δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του αν θα μείνει στη ΓΣΕΕ ή θα διασπάσει το «θεσμό» και θα υπονομεύσει την ενότητα των εργαζομένων.
Επίσης κατηγόρησαν ότι έχει τη βασική ευθύνη για την αναξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, επειδή δεν ακολουθεί ενωτική δράση από κοινού με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ!
Απαντώντας ο Γ. Μαυρίκος, που είναι και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ - μεταξύ άλλων - υπογράμμισε: «Το "φάντασμα" του ΠΑΜΕ πλανάται πάνω από τη ΓΣΕΕ, που κατρακυλά καθημερινά και χρεοκοπεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας σε ταξική - αγωνιστική βάση, εσείς είστε υπέρ της ψευτοενότητας για την υποταγή των συνδικάτων στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Εμείς λέμε αντίσταση, ανυπακοή στην ΟΝΕ, εσείς και οι τρεις καλείτε σε ενότητα για να χορέψουμε το χορό της σύγκλισης, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχολησιμότητας. Ψάχνετε συνένοχους και άλλοθι. Εσείς θεωρείτε ρεαλιστικό να μένει καθηλωμένο το μεροκάματο στις 5.500 δρχ και τα κέρδη να πολλαπλασιάζονται, ενώ για το ΠΑΜΕ ρεαλισμός είναι ο αγώνας, η διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συντάξεων».
Σημείωσε επίσης ότι «θεσμός» δεν είναι μια οργάνωση που ούτε κύρος, ούτε αναγνώριση, ούτε αποδοχή έχει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. «Θεσμός δε γίνεστε επειδή έχετε ένα καταστατικό και χρηματοδότηση από την Εργατική Εστία».