Μπλόκο στην αναχώρηση του «ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ», με την απαίτηση της ασφάλισής του
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την εφαρμογή σ' αυτά τα πλοία της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις, την ασφάλιση όλων των μελών του πληρώματος στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πλοιοκτήτρια εταιρία του «ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ», «Σάλαμις Γκλόρι», ποδοπατώντας την ελληνική νομοθεσία, έχει μετατρέψει το 42χρονο πλοίο της σε σύγχρονη γαλέρα. Στο πλοίο αυτό εργάζονται 108 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και 10 Ελληνες, όλοι ανασφάλιστοι, με μισθούς πιο χαμηλούς ακόμα και από το κατώτατο όριο που έχει ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών. Η παρανομία καλύπτεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστο Παπουτσή. Με ευθύνη του οι λιμενικές αρχές επέτρεπαν μέχρι και προχτές - οπότε ακινητοποιήθηκε το πλοίο από τους ναυτεργάτες - στο «ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ» να αρμενίζει ανενόχλητο στις ελληνικές θάλασσες, επιχειρώντας ταυτόχρονα και την «ντε φάκτο» κατάργηση του καμποτάζ και την επιβολή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο μεταξύ, χτες το πρωί η εταιρία «Σάλαμις Γκλόρι», παίρνοντας το «πράσινο φως» από τη συνεχιζόμενη ανοχή του ΥΕΝ, έστειλε μια κατάπτυστη επιστολή προς τον υπουργό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Με την επιστολή χαρακτηρίζει «παράλογα και παράνομα» τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων και ζητά «από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν το πλοίο, το φορτίο, το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου, ώστε αυτό να αποπλεύσει ασφαλές για την Κύπρο»! Επίσης αναφέρει ότι επιφυλάσσεται «για κάθε νόμιμο δικαίωμά» της...
Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των συνδικαλιστών μετέτρεψε τις απειλές της επιστολής σε «κενό γράμμα», ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λ. Λαζάρου αναγκάστηκε χτες το απόγευμα να αναχωρήσει εσπευσμένα αεροπορικώς από την Κύπρο προκειμένου να συναντηθεί με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα.