Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιναυτεργατική η πολιτική του ΥΕΝ

Οι ναυτεργάτες διαθέτουν πλούσια, αγωνιστική εμπειρία. Εχουν δώσει σκληρές-ταξικές μάχες ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είναι ταυτισμένη με την ενίσχυση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την αύξηση των κερδών του, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανεργίας, την υποβάθμιση των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Η κυβέρνηση, μετεκλογικά, συνεχίζει ακόμα πιο επιθετικά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, χαιρετίζει «το έργο που έχει επιτευχθεί» και εκφράζει την πρόθεσή του «να επενδύσει σε αυτό το έργο» (!) συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών. Παρ' όλα αυτά, με την προπαγανδιστική-δημαγωγική τακτική που ακολουθεί επιχειρεί να «θολώσει τα νερά». Η επιδίωξη αυτή «βγάζει μάτι» στο κείμενο του «προγράμματος δράσης» του ΥΕΝ, που παρουσίασε στις 10 του Μάη ο υπουργός. Ορισμένα παραδείγματα:

Γράφεται στο κείμενο: «Ηρθε η ώρα για μια νέα αρχή», «να μην αφήσουμε το μέλλον να μας προσπεράσει», «όχι στις μάχες οπισθοφυλακών» και άλλα. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός προσπαθεί να συνδέσει τον εαυτό του, την πολιτική του υπουργείου του και κατ' επέκταση την κυβερνητική πολιτική με το «νέο» και με το «μέλλον». Θέτει δηλαδή τις εύηχες αυτές έννοιες στην υπηρεσία της απόκρυψης της αλήθειας, για να συσκοτίσει την πραγματική φιλοεφοπλιστική ουσία της πολιτικής που ακολουθεί.

Χρησιμοποιεί τις έννοιες «νέο» και «μέλλον» για να δημιουργήσει αυταπάτες. Να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση «ότι κάτι καινούριο γεννιέται...», να ξεπλύνει κυβερνητικές αμαρτίες, να διασκεδάσει την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτεργατών. Το «νέο» γεννιέται μέσα από τη σύγκρουση με το «παλιό» και την άρνησή του. Η «νέα αρχή» θα αποκτούσε νόημα εάν η γενικότερη κυβερνητική, και ειδικότερα ναυτιλιακή πολιτική, έβαζε τα θεμέλια της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στηριζόταν στους αγώνες των εργαζομένων, των ναυτεργατών και προωθούσε τα δικαιώματά τους. Αυτό όμως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τους διαχειριστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η«νέα αρχή» αποκτά πραγματικό νόημα, στο «πρόγραμμα δράσης» του ΥΕΝ, ως πολιτική «νέων» αντιναυτεργατικών μέτρων, «νέων» προνομίων στους εφοπλιστές, «νέων» τρόπων εμπαιγμού των ναυτεργατών . Το «όχι στις μάχες οπισθοφυλακών» συμπληρώνει τους προπαγανδιστικούς-δημαγωγικούς στόχους της «νέας αρχής». Μέσα από αυτό το «στερεότυπο» επιδιώκεται να ταυτιστεί η αντίδραση των ναυτεργατών ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, με το «παλιό», το «ξεπερασμένο».

Η προπαγανδιστική τακτική του υπουργού χρησιμοποιεί και άλλα παρόμοια τεχνάσματα. «Να προχωρήσουμε μπροστά με τόλμη», «δε φοβόμαστε να ταράξουμε τα νερά», «δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές», «δεν έχω αγωνία για το πολιτικό κόστος». Οι «κορόνες» αυτές εκφράζουν συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνουν εξετάσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το διαβεβαιώνουν ότι «δε φοβούνται», ότι «θα τολμήσουν» - ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος - για την ικανοποίηση των προκλητικών εφοπλιστικών αξιώσεων, κόντρα στις αντιδράσεις των ναυτεργατών και του ταξικού, πρώτα απ' όλα, συνδικαλιστικού κινήματος . Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και το ΥΕΝ επιχειρούν να καλλιεργήσουν «εφησυχασμό» στους ναυτεργάτες, καλώντας τους «να μη φοβηθούν τις αλλαγές» που θα προέλθουν, ως αποτέλεσμα της κατάργησης εργασιακών- ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων.

Ο υπουργός χρησιμοποιεί, επίσης, επιμελώς το γνωστό τέχνασμα των «συσκέψεων» και της σύστασης «ειδικών επιτροπών». Εμφανίζει ως νεοτερισμό τη συγκρότηση «γραφείου κοινοβουλευτικής εργασίας» και άλλα. Θέλει να πει ότι «κάτι αλλάζει...» στο ΥΕΝ. Βεβαίως δεν πρωτοτυπεί. Τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποίησαν και οι προκάτοχοί του, κατά κόρον. Οι ναυτεργάτες έχουν «πικρή πείρα». Τα σχήματα αυτά αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων. Εκτελούν προδιαγεγραμμένη αποστολή. Μέσω αυτών, όπως έχει αποδειχθεί, επιχειρείται να παρουσιαστούν προαποφασισμένες αντιναυτεργατικές ρυθμίσεις ως αποτέλεσμα «συναίνεσης» και «διαλόγου».

Με δυο λόγια, η προπαγανδιστική τακτική του ΥΕΝ προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή σκληρότερης αντεργατικής πολιτικής, με πυρήνα «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την αύξηση των κερδών και την επέκταση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι ναυτεργάτες παίρνουν τα μέτρα τους. Η υπεράσπιση και η διεύρυνση των δικαιωμάτων τους ταυτίζεται με την ανάπτυξη καλά οργανωμένων αγώνων, με το συντονισμό της δράσης με τα άλλα τμήματα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στην προοπτική ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές.


Του
Γιώργη ΜΑΡΙΝΟΥ
Ο Γιώργης Μαρίνος είναι γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ