Προβληματισμός πάνω στις αλλαγές που θα φέρνει η «διαδικασία της Μπολόνια»
Σημαντική άνοδο είχε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) των πανεπιστημιακών, στο 7ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που ξεκίνησε την Παρασκευή 14/1 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ΔΗΠΑΚ συγκέντρωσε 32 ψήφους, ποσοστό 20,1% και 7 έδρες στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, αυξάνοντας τις δυνάμεις της κατά 18,5% από το 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας το 2002, οπότε είχε συγκεντρώσει 27 ψήφους και ποσοστό 17%. Ετσι, η ΔΗΠΑΚ καθιερώθηκε από τους πανεπιστημιακούς ως δεύτερη και ισχυρή δύναμη - θέση που είχε κατακτήσει στο προηγούμενο συνέδριο - μέσα από τη συνεπή αγωνιστική της στάση και θέση απέναντι στις ευρωεπιβαλλόμενες αναδιαρθρώσεις που απειλούν την ίδια τη φυσιογνωμία του πανεπιστημίου, αλλά και από την ολοκληρωμένη πρότασή της για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
Στο συνέδριο ψήφισαν συνολικά 159 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 3 λευκά ψηφοδέλτια. Αν και παρουσίασε πτώση, στην πρώτη θέση παραμένει η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), που έλαβε 48 ψήφους και 30,2% (από 55 ψήφους και 34,8% που είχε στο προηγούμενο συνέδριο). Πτωτική πορεία είχε και η «Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στη ΝΔ) που βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 16 ψήφους από 26 που είχε, ενώ τρίτη είναι τώρα η «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) με 28 ψήφους έναντι 19 που είχε στο προηγούμενο συνέδριο. Το ψηφοδέλτιο της Φυσικομαθηματικής Αθήνας (που επίσης πρόσκειται στο ΣΥΝ) έλαβε 11 ψήφους από 10 που είχε και τα υπόλοιπα τέσσερα ψηφοδέλτια που έλαβαν το καθένα από 6 ψήφους είναι: «Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Πρωτοβουλία», «Διαπανεπιστημιακή», «Πανεπιστημιακή Παρέμβαση Κρήτης» και «Πανεπιστημιακή Συνεργασία Ιωαννίνων».
Η συζήτηση στο συνέδριο κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αποφάσεις της Μπολόνια, που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει, έχοντας και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εκφράστηκε και μέσα στο συνέδριο, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είχαν μια συγκροτημένη πρόταση εφαρμογής του μοντέλου της Μπολόνια, ενώ οι δυνάμεις της ΝΔ το υπερασπίζονταν με κάποιες διαφοροποιήσεις στο βαθμό που θίγονται καίρια στοιχεία του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ, από την άλλη, υιοθέτησαν στα λόγια αρνητική στάση απέναντι στην Μπολόνια, αλλά στην πράξη ακύρωσαν για άλλη μια φορά αυτή τους τη στάση, επιλέγοντας τη συμμετοχή τους στο τραπέζι του διαλόγου για το πώς θα εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια.
Η ΔΗΠΑΚ ήταν η μόνη παράταξη που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία αντιμετωπίζει τόσο την κρίση του πανεπιστημίου όσο και τα διαλυτικά φαινόμενα που θα έρθουν μέσα από την εφαρμογή της Μπολόνια, δεδομένου ότι το πρωτοφανές στα χρονικά του καπιταλισμού στοιχείο που φέρνουν οι αλλαγές είναι ότι το πανεπιστήμιο συνειδητά θα βγάζει ημιμαθείς αποφοίτους. Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ εξάλλου για το πανεπιστήμιο της νέας εποχής είναι άμεσα συναρτημένη με τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην κοινωνία στην κατεύθυνση κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας και εφαρμογής της λαϊκής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά τις δυο πρώτες μέρες του συνεδρίου εκτυλίχτηκε μια διαδικασία που εξέφραζε την επιθετικότητα των άλλων παρατάξεων απέναντι στη ΔΗΠΑΚ, έγινε σαφής προσπάθεια να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου σχετικά με την εκλογή των αντιπροσώπων και, τελικά, αναγνωρίστηκε ως μέλος της Ομοσπονδίας ένας δεύτερος σύλλογος προερχόμενος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, απ' όπου ήδη υπήρχε σύλλογος-μέλος της ΠΟΣΔΕΠ (πράγμα αντικαταστατικό).
Η νέα Διοικούσα Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 28/1 για να εκλέξει προεδρείο.