Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Κατέστρεψαν την αρχαία Βαβυλώνα!

Μετέτρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο σε στρατόπεδο, με τους Αμερικανούς και Πολωνούς κατοχικούς στρατιώτες να επιδίδονται ...σε «συλλογή σουβενίρ»

Το σχεδιάγραμμα της έκθεσης (από το Βρετανικό Μουσείο) εντοπίζει το χώρο του στρατοπέδου (το τετράγωνο στο κέντρο) σε σχέση με τα εξωτερικά και εσωτερικά τείχη της Βαβυλώνας
Το σχεδιάγραμμα της έκθεσης (από το Βρετανικό Μουσείο) εντοπίζει το χώρο του στρατοπέδου (το τετράγωνο στο κέντρο) σε σχέση με τα εξωτερικά και εσωτερικά τείχη της Βαβυλώνας
Στην επιφάνεια έρχονται σιγά σιγά οι ανυπολόγιστες καταστροφές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται στη σημαντικότατη πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ από τις δυνάμεις κατοχής των ιμπεριαλιστών. Οπως αναφέρει έκθεση του Βρετανικού Μουσείου - το οποίο δε φημίζεται για την «προστασία» που παρέχει στα μνημεία (βλ. τον ...«καθαρισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα) - και επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν την αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, έναν από τους διασημότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου, αφού την έχουν μετατρέψει σε στρατιωτική βάση από την αρχή της κατοχής και σε λίγες μέρες ...την «παραδίδουν» στους Ιρακινούς «κυβερνήτες».

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βαβυλώνας μετατράπηκε σε στρατόπεδο τον Απρίλη του 2003 με δυναμικό, αρχικά, 2.000 Αμερικανών και Πολωνών στρατιωτών! Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου παραδόθηκε εξ ολοκλήρου στους Πολωνούς, οι οποίοι είχαν μαζί τους και αρχαιολόγους (σ.σ. το «τερπνόν» μετά του ωφελίμου;). Το στρατόπεδο οργανώθηκε ακριβώς στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου, μέσα στα εσωτερικά της τείχη. Τα βαριά οχήματα συνέθλιψαν τους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης, ηλικίας 2.600 ετών, ενώ τα αρχαία κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν σακιά με άμμο. Πρόκειται όμως για ελάχιστο τμήμα των καταστροφών που «είδαν» το φως της δημοσιότητας. «Αυτός ο κατάλογος δεν πρέπει να εκληφθεί ως πλήρης, αλλά είναι ενδεικτικός των τύπων των ζημιών που προκλήθηκαν», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης.

Την έκθεση υπογράφει ο Τζον Κέρτις, έφορος του τμήματος Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής του Μουσείου, ο οποίος προσκλήθηκε στη Βαβυλώνα από Ιρακινούς ειδικούς. Εκεί διαπίστωσε ρωγμές και τρύπες στους φημισμένους δράκοντες στην Πύλη της Ιστάρ, προφανώς από στρατιώτες που προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους «σουβενίρ». «Είναι σαν να φτιάξει κανείς μια στρατιωτική βάση στη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου ή γύρω από το Στόουνχετζ στη Βρετανία», σημειώνει ο Κέρτις. Μεγάλη έκταση του χώρου καλύφθηκε με χαλίκια που συμπιέστηκαν και σε μερικές περιπτώσεις υπέστησαν χημική επεξεργασία, ώστε να δημιουργηθούν ελικοδρόμια και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Η έκθεση του Κέρτις βασίστηκε κατά πολύ πάνω σε έκθεση των Πολωνών αρχαιολόγων, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Βρετανό, δεν είναι πλήρης και αναλυτική.

«Ολόκληρη περιοχή μεταξύ του μουσείου Χαμουραμπί και του ελληνικού θεάτρου έχει ισοπεδωθεί και έχει καλυφθεί με αμμοχάλικο. Στο ανατολικό τέλος της περιοχής μεταξύ του μουσείου Χαμουραμπί και του ελληνικού θεάτρου, από τη βόρεια πλευρά του κύριου δρόμου, μια περιοχή 20 μ., τετράγωνη, έχει εκσκαφτεί σε βάθος 1 μ.», αναφέρεται σε άλλο σημείο. Και πιο κάτω: «Στα βορειοδυτικά του ελληνικού θεάτρου (στην περιοχή καλούμενη KBR 1 στην πολωνική έκθεση) υπάρχουν έξι θέσεις» όπου έχουν τοποθετηθεί «κοντέινερ» καυσίμων. «Υπάρχουν στοιχεία περιβαλλοντικής μόλυνσης εδώ υπό μορφή διαρροής καυσίμων. Ακριβώς εδώ κοντά είναι βυτιοφόρα από τα οποία τα οχήματα ανεφοδιάζονται σε καύσιμα αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν σημάδια περαιτέρω σοβαρής διήθησης καυσίμων», σημειώνει ο Κέρτις.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Κέρτις θεωρεί πως τις πρώτες μέρες «μετά τον πόλεμο, η στρατιωτική παρουσία στη Βαβυλώνα εξυπηρέτησε έναν πολύτιμο σκοπό δεδομένου ότι απέτρεψε την περιοχή από τη λεηλασία»! «Αλλά είναι θλιβερό», συνεχίζει, «ότι ένα στρατιωτικό στρατόπεδο αυτού του μεγέθους έχει καθιερωθεί σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές περιοχές στον κόσμο». Βρετανικό Μουσείο είναι αυτό...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ