Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
«Υποδομές» μέσω ... ξένων παραγωγών!

«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (ταινία που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών γιατί βασιζόταν στο αντικομμουνιστικό και ανιστόρητο «πόνημα» του Μπερνιέ) γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά, γεγονός που δεν προσέδωσε καμία ...«υποδομή» στην εθνική μας κινηματογραφία
«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (ταινία που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών γιατί βασιζόταν στο αντικομμουνιστικό και ανιστόρητο «πόνημα» του Μπερνιέ) γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά, γεγονός που δεν προσέδωσε καμία ...«υποδομή» στην εθνική μας κινηματογραφία
Οι προθέσεις του ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο, σύμφωνα με αποσπασματικές, κατά καιρούς, σχετικές αναφορές της ηγεσίας του υπουργείου, ταυτίζονται πλήρως με τις αντιλήψεις περί μη «κρατικοδίαιτου πολιτισμού», δηλαδή με βάθεμα της εξάρτησης της εθνικής κινηματογραφίας από διεθνή και εγχώρια μονοπώλια της παραγωγής και διανομής.

Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη του υφυπουργού, Π. Τατούλη, την περασμένη Παρασκευή στον «Αθήνα 9,84», περισσότερο γι' αυτά που δεν είπε. Λ.χ., ενώ άσκησε κριτική για την έλλειψη υποδομών στον τομέα («ήταν η φοβία, η ευθυνοφοβία, η έλλειψη προγραμματισμού και πολιτικής από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, που αποστέρησαν από τη χώρα μας τις πιθανότητες να δημιουργηθούν υποδομές») δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει για να τις δημιουργήσει.

Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι με τις «υποδομές» η ΝΔ εννοεί ...την παραγωγή ξένων υπερπαραγωγών στην Ελλάδα! Εφτασε στο σημείο να μιλήσει για «άλματα που έχουν κάνει χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία στον κινηματογράφο, οι οποίες μπαίνουν δυναμικά στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του κινηματογράφου, γιατί έχουν, πλέον, τις απαραίτητες υποδομές». Ο υφυπουργός «ξέχασε», βέβαια, να πει ότι αυτές οι χώρες διαθέτουν Ακαδημίες Κινηματογράφου - για την οποία επίσης δεν είπε τίποτα όσον αφορά στη χώρα μας - και ανέπτυξαν, λόγω ακριβώς του σοσιαλιστικού συστήματος που είχαν, πλούσια και διεθνώς αναγνωρισμένη κινηματογραφία. Δεν περίμενε η Ουγγαρία το γύρισμα σε αυτήν της ταινίας «Ιπτάμενα στιλέτα» - που ανέφερε ως παράδειγμα ο υφυπουργός(!) - για να αποκτήσει υποδομές!

Επιμένοντας ότι «ο κινηματογράφος είναι και βιομηχανικό προϊόν», ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία που διπλασίασε τις «επενδύσεις» της στην εθνική της κινηματογραφία για να αντισταθεί στο Χόλιγουντ. Δεν είπε, όμως, ποιος επένδυσε - κράτος ή ιδιώτες - και γιατί κυριαρχεί το Χόλιγουντ και στη Γαλλία, ούτε βέβαια ενοχλείται από το γεγονός ότι η Γαλλία ρίχνει το βάρος σε παραγωγές που προσομοιάζουν στις χολιγουντιανές με επιπτώσεις στην εθνική τους κινηματογραφία.

Ως μόνη «λύση» βλέπει ο υφυπουργός τις «επενδύσεις», φυσικά ιδιωτών. Είπε, μάλιστα, ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση της διεργασίας μας με το υπουργείο Οικονομίας, για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο των οικονομικών κινήτρων που θα δώσουν την αναπτυξιακή πολιτική στον κινηματογράφο». Δεν είπε γιατί δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των σκηνοθετών και την ενεργοποίηση του νόμου για την απόδοση του 1,5% των κερδών των ιδιωτικών καναλιών για κινηματογραφική παραγωγή.

Ασκησε κριτική στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου λέγοντας πως εκτός από την «Πολίτικη κουζίνα» και τις «Νύφες», «υπάρχει και σωρεία άλλων ταινιών, των οποίων η σχέση με την αγορά ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Η τέχνη δεν μπορεί να γίνεται για την τέχνη, γίνεται για το λαό. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα πράγματα χρηματοδοτούνται από τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες, που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να αποτελούν σταθμικούς παράγοντες στο επίπεδο επιλογής των πολιτικών». Δεν είπε όμως πώς προτίθεται η κυβέρνησή του να παρέμβει στο μείζον θέμα της διανομής της ελληνικής κινηματογραφίας, αν μη τι άλλο ...στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφάσεις και αδιέξοδα(2012-09-09 00:00:00.0)
Οι βρικόλακες, τα ζόμπι ...και τα «μούλτιπλεξ»(2007-11-11 00:00:00.0)
Η ΕΡΤ ενισχύει τον κινηματογράφο(2006-11-24 00:00:00.0)
Αναζητεί «διέξοδο» στις συμπαραγωγές(2005-07-31 00:00:00.0)
Ψήφισμα Διασωματειακής για κινηματογράφο(2005-01-21 00:00:00.0)
Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει(1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ