Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συρμού» μελωδικά γενέθλια

Μ. Πασχαλίδης
Μ. Πασχαλίδης
Πριν δύο χρόνια, (Γενάρης 2003), ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 - 5203.661) άνοιξε τις πόρτες του και έγινε μια φιλόξενη γωνιά για όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της ελληνικής μουσικής και των νεότερων λειτουργών της. Τα πλούσια και δημιουργικά, γεμάτα από περιπέτειες, κέφι, χαρές, αγωνίες, επιτυχίες δίχρονά του γιορτάζει ο «Συρμός» με ένα μεγάλο πάρτι, αύριο (Τετάρτη, 10.30μ.μ.). Σ' αυτήν την ξεχωριστή βραδιά επί σκηνής θα βρεθούν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Ζιώγαλας, Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία, Μάνος Ξυδούς, Νίκος Πιπινέλης, Ευρυδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς, Γιάννης Χαρούλης, Ελισάβετ Καρατζόλη, Κώστας Λειβαδάς, «Τρίλιζα», «Etsi De» κ.ά. Μια γιορτινή μελωδική βραδιά για τα δύο χρόνια που πέρασαν και τα πολλά που έρχονται.

Τα γενέθλια του «Συρμού» θυμίζουν κάποιες από τις πολλές μουσικές διαδρομές του, στα δύο χρόνια που πέρασαν. Ξεκινώντας με μεράκι και ελπίδες, κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για την ψυχαγωγία. Εγινε «βήμα» έκφρασης καλλιτεχνών, που σε αντίξοους καιρούς επιχειρούν να αρθρώσουν μέσα από τα έργα τους έναν ειλικρινή και ουσιαστικό λόγο. Προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να διασκεδάσει, αλλά και να δημιουργήσει «αντιστάσεις», προκειμένου να αρνείται όσα του πλασάρουν αφειδώς αυτοί που ελέγχουν την καλλιτεχνική κίνηση του τόπου.

Φιλοξενώντας τις «Ανισόπεδες Μουσικές Διαβάσεις» της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη δίχρονη λειτουργία του έδωσε σημαντικά δείγματα «γραφής». Αγαπημένοι καλλιτέχνες πρόσφεραν δυνατές μελωδικές συγκινήσεις, ενώ νέοι δημιουργοί ξεδίπλωσαν ταλέντο, ανησυχίες, ευαισθησίες. Η διαμόρφωση του προγράμματος και η αισθητική του χώρου, που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να είναι δίπλα στο ακροατήριο είναι στοιχεία που έκαναν ...τη διαφορά του «Συρμού».

Λ. Μαχαιρίτσας
Λ. Μαχαιρίτσας
Οσον αφορά στα πεπραγμένα του 2004, να σημειωθεί ότι στα μουσικά ταξίδια του «Συρμού» συμμετείχαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και σχήματα. Ανάμεσά τους οι Δ. Τσακνής, Μ. Πασχαλίδης, Ν. Ζιώγαλας, Στ. Βαμβακάρης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μαριώ, Σωκράτης Μάλαμας, Μ. Θωίδου, «Socrates», «Domenica», Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό, Ευρυδίκη, Κ. Λειβαδάς κ.ά. Παράλληλα έγινε το βήμα για ερασιτεχνικά σχήματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλιά τους στο κοινό. Συνταξιδιώτες των καλλιτεχνών, καταξιωμένων ή νεότερων, σε αυτά τα δύο χρόνια, ήταν χιλιάδες φίλοι της μουσικής, που καθιέρωσαν το «Συρμό» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ως μία από τις καλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Και οι «Ανισόπεδες Μουσικές Διαβάσεις» συνεχίζονται...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ