Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ζητάει τη διάλυση «Τουρκικής Ενωσης»

Το σωματείο «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» θα πρέπει να αλλάξει την επωνυμία του και το καταστατικό του, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) που δέχτηκε την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Θράκης. Η εφετειακή απόφαση δεχόταν ότι είναι παράνομος ο καταστατικός σκοπός και η επωνυμία του Σωματείου ως αντίθετος στη συμφωνία της Λοζάνης.

Στο καταστατικό του Σωματείου αναφέρεται ότι η Ενωση σκοπεύει να εργαστεί για «την πνευματική, σωματική και ψυχική διαπαιδαγώγηση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, να δημιουργήσει μεταξύ τους ειλικρινείς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και να συμβάλει στη μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης διάδοση πνευματικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων που προήλθαν από την τουρκική μεταπολίτευση».

Ο σκοπός αυτός κατά την αρεοπαγίτικη απόφαση είναι παράνομος και αντίθετος προς την ελληνική δημόσια τάξη, και τη σύμβαση της Λοζάνης, γιατί επιχειρείται να εμφανιστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας, ενώ η σύμβαση αναγνωρίζει στην Ελλάδα μόνο θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Σωματείο με το να έχει το επίθετο «τουρκική» στην επωνυμία της Ενωσης «προσβάλλει την ελληνική δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια» και πως «εγείρει ανύπαρκτο μειονοτικό πρόβλημα "Τούρκων"».

Η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να δώσει λύση σε ένα ακανθώδες θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και θεωρείται πολύ πιθανόν η υπόθεση να απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθώς οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας υποστηρίζουν ότι θίγονται ζητήματα παραβιάσεων σχετικά με τα δικαιώματα της έκφρασης και της προστασίας των μειονοτήτων κλπ.

Τέλος, ο Αρειος Πάγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφετειακή απόφαση για διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, του Ασιατικού Κώδικα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ