Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Τα μικρά μυστικά της επίθεσης

Στο σκάκι διδάσκεται συχνά ότι προκειμένου να κάνουμε επίθεση σε αντίπαλο πιόνι ή κομμάτι ή ακόμα αν θέλουμε να κερδίσουμε ένα αξιόλογο τετράγωνο, χρειάζεται να έχουμε μια δύναμη περισσότερη από εκείνες που διαθέτει ο αντίπαλός μας για την άμυνά του. Οταν οι δυνάμεις είναι αριθμητικά ίσες, τότε υπάρχει μια στατική ισορροπία. Τι θα κάνουμε για να την ανατρέψουμε;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ενέργειες: α) Με ένα «παθητικό» δικό μας κομμάτι να αλλάξουμε ένα αμυντικό κομμάτι του αντιπάλου. Ετσι μειώνεται μια αμυντική δύναμη. β) Να παρεμποδίσουμε την άμυνα που προσφέρει ένα αντίπαλο κομμάτι, παρεμβάλλοντας ένα δικό μας. γ) Να παρασύρουμε από τη γραμμή άμυνάς του ένα αντίπαλο κομμάτι. Αυτό συχνά, μπορούμε να το επιτύχουμε με μια αναγκαστική θυσία.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, ο λευκός βάζει σε εφαρμογή το τρίτο μικρό μυστικό και καταφέρνει να απομακρύνει τον μαύρο πύργο από την 7η οριζόντια. 1. γ5! ΠΧγ5 2. ΠΧθ7+ ΡΧΠ 3. Βθ5+ Ρη8 4. ΙΧΑ+ Ρη7 (αλήθεια,, γιατί δεν παίρνει η βασίλισσα τον ίππο; Να, άλλη μια άσκηση για εσάς!) 5. Ιζ5+ Ρη8 6. ΙΧδ6! και τώρα η βασίλισσα του μαύρου πρέπει να μετακινηθεί και φυσικά θα αφήσει απροστάτευτο τον Πη6. Βέβαια το 6... ΠΧη2+ δεν είναι καλό γιατί 7. ΠΧΠ+ και χάνεται και η βασίλισσα 1-0.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ