Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Στόχος: Ανατροπές παντού...

Σήμερα σύσκεψη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Η πολιτική των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» στο χώρο της οικονομίας το «κρίσιμο» έτος 2005, η προώθηση, δηλαδή, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο σύνολο των οικονομικών σχέσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών διεργασιών.

Στα πλαίσια αυτά, επανέρχεται εκ νέου το θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών, με συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, με θέμα την εξέταση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2005.

Με θέμα την καλύτερη προετοιμασία της σύσκεψης της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και των υφυπουργών Α. Ρεγκούζα και Π. Δούκα. Αν και η κυβέρνηση, για προπαγανδιστικούς λόγους, συνεχίζει να μιλά για «ήπια» δημοσιονομική προσαρμογή, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία κάθε άλλο παρά ήπιο είναι. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2005, όπου και θα συζητηθεί η ενδιάμεση έκθεση για τη στρατηγική της Λισαβόνας, θεωρείται έτος εκδήλωσης νέας γενικευμένης επίθεσης κατά των εργατικών κατακτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αρχής γενομένης από τις τράπεζες και επέκτασή του στη συνέχεια και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πρόβλημα... Η επίλυση του Ασφαλιστικού αποτελεί για την κυβέρνηση βασική παράμετρο για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το σημερινό καθεστώς ασφάλισης των τραπεζών, θεωρείται «αγκάθι» για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας - σχετικό αίτημα έχει υποβάλει η γαλλική Credit Agricole, η οποία διατηρεί σήμερα μειοψηφικό ποσοστό - αλλά και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή κυβέρνηση έχει διακηρύξει τις προθέσεις της για «απελευθέρωση» όλων των αγορών, που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς «προστασίας». Για λόγους σκοπιμότητας, δε θέτει ευθέως θέμα παρεμβάσεων και στην αγορά εργασίας, το οποίο ούτως ή άλλως τίθεται κεντρικά από την ΕΕ σαν θέμα άμεσης προτεραιότητας. Η εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω της «αμαρτωλής» ΕΤΑ, αλλά και της ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2004. Μέσα στο Γενάρη εξ άλλου πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για «τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή έργων υποδομής», με το οποίο επισημοποιείται η παράδοση της δημόσιας υποδομής στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στα δημοσιονομικά, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Για το 2005 προβλέπεται η εφαρμογή σκληρής εισοδηματικής πολιτικής σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και συνέχιση της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φουλ οι αντιλαϊκές μηχανές(2005-01-09 00:00:00.0)
Δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης...(2005-01-08 00:00:00.0)
Ξεπουλιούνται τα πάντα...(2004-11-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ξεπουλά, οι ιδιώτες δεν αγοράζουν...(2003-02-06 00:00:00.0)
Προχωρούν και ξεπουλούν όσο - όσο(1998-09-17 00:00:00.0)
Γενική εκποίηση(1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ