Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση ξεπουλά, οι ιδιώτες δεν αγοράζουν...

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας, που επείγεται να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου και με την εκποίηση της δημόσια περιουσίας

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα ακίνητα του Δημοσίου, μέσω της δημιουργίας Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΕΠΕΑ), κάτι αντίστοιχο με την εταιρία ΕΤΑ που ιδρύθηκε, προκειμένου να ξεπουλήσει την περιουσία του ΕΟΤ. Δεν είναι, όμως, μόνον τα ακίνητα του Δημοσίου που μπαίνουν στη λίστα προγραφών. Χθες ο υπουργός Οικονομίας, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των «αγορών» από τις απανωτές αποτυχίες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, παρουσίασε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2003, με στόχο, όπως είπε, την είσπραξη 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε ο υπουργός, προς ιδιωτικοποίηση βγαίνουν:

  • Τα ακίνητα του Δημοσίου
  • Οι θυγατρικές της ΑΤΕ
  • Τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ
  • Η «Ολυμπιακή Αεροπορία»
  • Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα
  • Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)
  • Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
  • Η συμμετοχή του κράτους (δηλαδή τα πακέτο μετοχών που κατέχει το Δημόσιο) στο Χρηματιστήριο (ΧΑΑ)
  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  • Η ΕΥΔΑΠ
  • Το ΞΥΣΤΟ.

Συνολικά, στο σχετικό πίνακα που διένειμε το υπουργείο Οικονομίας, καταγράφονται 13 περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο 2003. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν ανακοινωθεί ίσως και δεκάδες φορές στο παρελθόν και πολλές έχουν καθυστερήσει για αρκετά χρόνια από τις αρχικές διακηρύξεις για την εκποίησή τους. Και έχουν καθυστερήσει, όχι γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τις ξεπουλήσει, αλλά επειδή υπάρχει απροθυμία από την πλευρά των ιδιωτών να αγοράσουν. Η επανάληψη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για πολλοστή φορά, αποσκοπεί κυρίως στον εξευμενισμό των «αγορών», μπροστά στην καταφανή διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει.

Απολογούμενος για το «ναυάγιο» ιδιωτικοποίησης ορισμένων επιχειρήσεων - που επρόκειτο να κλείσουν οι συμφωνίες στο τελευταίο 4ήμερο - ο υπουργός Οικονομίας:

  • Για τα ΕΛΠΕ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κήρυξε άγονο το διαγωνισμό μετά την πρόταση της κοινοπραξίας Lukoil - Λάτση, να μειώσουν το ανά μετοχή τίμημα εξαγοράς της εταιρίας. Δεν παρέλειψε, όμως, να προσθέσει πως η κυβέρνηση εξετάζει νέες δυνατότητες αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
  • Για δε την «Ολυμπιακή Αεροπορία», μετά και το νέο φιάσκο, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές - να προχωρήσει στη δημιουργία μίας νέας βιώσιμης «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που θα αναλάβει το πτητικό έργο.
  • Για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είπε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της ίδρυσης Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εταιρία αυτή, εξήγησε ο υπουργός, θα μπορεί να αγοράζει ή και να πουλά ακίνητα, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της αγοράς ακινήτων, ενώ μερίσματα μπορούν να αγοράζουν ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ασφαλιστικά ταμεία, θυγατρικές τραπεζών κλπ. Βασικά της έσοδα θα προέρχονται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τα ενοίκια, ενώ οι μερισματούχοι θα λαμβάνουν, φυσικά, μέρισμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ