Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προχωρούν και ξεπουλούν όσο - όσο

Μέσα στις επόμενες μέρες η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την Ιονική

Υπακούοντας στα κελεύσματα των "αγορών" και παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διεθνή χρηματιστηριακή - οικονομική κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλη με θέμα την ιδιωτικοποίηση της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" με τη διάθεση του 25% των μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.
  • Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του προέδρου της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκου όπου και συζητήθηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάστηκαν τόσο ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, καθώς συζητείται έντονα το θέμα η πώληση του 51% των μετοχών να γίνει όχι μέσω χρηματιστηρίου, αλλά εξωχρηματιστηριακά με υποβολή ανοιχτών προσφορών, καθώς και οι καταληκτικές ημερομηνίες προκήρυξης του νέου διαγωνισμού και υποβολής προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα.
  • Στις 30 Σεπτέμβρη πρόκειται να υποβληθούν εκ νέου προσφορές για την εξαγορά του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού στο τέλος του προηγούμενου Ιούλη. Το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ, αφορά τη σύμβαση μετεγκατάστασης των Αφορολόγητων στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς η "Χόχτιφ" (ο Γερμανός κατασκευαστής) απαιτεί υψηλό ετήσιο μίσθωμα, κάτι που αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές.
  • Σημαντικές καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν στο χρονοδιάγραμμα της νέας ιδιωτικοποίησης του 15% των μετοχών του ΟΤΕ. Η επίσημη δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνοκρατικά εμπόδια που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία εισόδου του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Νέα δεδομένα βέβαια υπάρχουν, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση επιδίωκε να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική και τα ΚΑΕ. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες παραμέτρους:

  • Στη μεσολάβηση της διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης. Οι συνεχείς αναταραχές στους χρηματιστηριακούς δείκτες, οδήγησαν τους κυβερνητικούς ιθύνοντες στη λύση, πολλές περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης εταιριών να γίνουν έξω από το χρηματιστήριο. Η λύση όμως αυτή αφαιρεί το βασικό τους επιχείρημα, ότι η χρηματιστηριακή τιμή είναι και ο ασφαλής δείκτης, μια και παίρνει υπόψη τις διαθέσεις της "αγοράς". Το βασικότερο όμως είναι ότι ενώ η διεθνής κρίση συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη διάρκειά της, η κυβέρνηση αποφασίζει να ξεπουλήσει και θα ξεπουλήσει κυριολεκτικά όσο - όσο. Σε περιόδους κρίσεων οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα σφικτοί.
  • Αμεση συνέπεια της εξέλιξης αυτής είναι η αποσύνδεση της τιμής πώλησης από τη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών των υποψηφίων προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Αυτό άλλωστε ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σημίτης από το βήμα της ΔΕΘ, και μπορεί να ερμηνευτεί ότι πουλάμε χωρίς όρια και δεσμεύσεις.
  • Ανακατατάξεις υπάρχουν και μέσα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της "ψυχρότητας" του περιβάλλοντος Μαξίμου ως προς το πρόσωπο του Γ. Παπαντωνίου (του φορτώνουν τις αποτυχίες στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και των ΚΑΕ) και για την παράλληλη ανάθεση ενεργητικότερου ρόλου στον διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο τελευταίος θεωρείται το πλέον φερέγγυο άτομο για τις "αγορές".

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Μέχρι αργά χθες το βράδυ διεξαγόταν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας, προκειμένου να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της Ιονικής. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή για ακύρωση της απόφασης της ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας - στην οποία ανήκει η Ιονική - για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής θεωρώντας ότι η ΓΣ είναι παράνομη. Με τα ασφαλιστικά μέτρα, ο Σύλλογος ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος της αγωγής του η οποία είναι πιθανό να οριστεί 6 - 8 μήνες από σήμερα. Οι μάρτυρες υπέρ του Συλλόγου, κάτοχοι μετοχών της Ιονικής οι ίδιοι και ταυτόχρονα εκπρόσωποι του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΠΥΛΤΑΤ που κατέχει μετοχές, υποστήριξαν ότι αποκλείστηκαν από τη δεύτερη ΓΣ που έγινε στις 16 Ιούνη στην Εμπορική Τράπεζα, παρόλο που νόμιμα είχαν κληθεί στην πρώτη ΓΣ η οποία δεν έγινε στην ώρα και στο χώρο που είχε οριστεί να γίνει. Από την πλευρά της Τράπεζας υποστηρίχτηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο Σύλλογος δεν έχει έννομο συμφέρον για την αγωγή. Η απόφαση αναμένεται εντός των ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ