Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια ΙΕΚ αποτελούν το αντικείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, Γ. Χουρμουζιάδη, Λ. Κανέλλη και Γ. Πατσιλινάκου προς την υπουργό Παιδείας.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν κατ' αρχάς ότι «είναι γεγονός πως ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξασφάλιση στους μαθητές του στέρεου υπόβαθρου που μόνο ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Σχολείο - με πολυτεχνικό χαρακτήρα - μπορεί να εγγυηθεί και την καθιέρωση επαγγελματικών σχολών μετά το 12χρονο Σχολείο». Οπως σημειώνουν, «οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Δημοσίων ΙΕΚ βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα. Είναι γνωστό πως στις προσλήψεις προσωπικού κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και το ωρομίσθιο είναι το κυρίαρχο καθεστώς, η ωριαία αποζημίωση παραμένει καθηλωμένη από το 1997, ενώ η καταβολή των δεδουλευμένων γίνεται μετά την πάροδο διετίας.
Ταυτόχρονα, όμως, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΙΕΚ δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η απαίτηση από τους μαθητές τους να πληρώνουν δίδακτρα».
Οι βουλευτές, με βάση τα παραπάνω, ρωτούν την υπουργό Παιδείας αν προτίθεται να καταργήσει τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων σε αυτά.